Samoeraiproces van start

Voor het Antwerpse hof van assisen is vandaag het proces begonnen van de 37-jarige Francisco Peeters uit Hoboken, die terechtstaat voor de moordpoging op Cemil Aktepe. Hij had de man op 28 mei 2003 met twee samoeraizwaarden aangevallen in diens pitazaak aan de Kioskplaats in Hoboken. De beschuldigde zou daarbij uit racisme gehandeld hebben.

"Makak"
Het proces ving aan met de samenstelling van de jury, die uit acht mannen en vier vrouwen bestaat. Daarna werden de feiten nog eens kort overlopen tijdens de voorlezing van de akte van beschuldiging.
Daaruit bleek onder meer dat de aanleiding voor de feiten ter discussie staat. Volgens het slachtoffer had Francisco hem uitgescholden voor "makak", toen hij hem zijn bestelling bracht. De beschuldigde beweert op zijn beurt dat er tussen Cemil en hem woorden waren en dat het slachtoffer hem geslagen had.

Interieur
Vast staat wel dat Francisco hem toen met de dood bedreigde. Hij ging thuis twee samoeraizwaarden ophalen, keerde terug naar de pitazaak en ging de uitbater ermee te lijf. Die raakte gewond aan de arm, alvorens hij zich in de keuken kon verschansen. Francisco bekoelde zijn woede op het interieur en belaagde nog enkele klanten die op het terras zaten.

Dronken
Buren verwittigden de politie, die hem ter plaatse in de boeien sloegen. De beschuldigde was dronken. Tegenover de speurders verklaarde hij meermaals dat hij het slachtoffer wilde doden. Naast de racistische moordpoging staat Francisco ook terecht voor inbreuken op de wapenwet.

Atypisch
Volgens de verdediging gaat het hier om een atypische assisenzaak, omdat soortgelijke feiten al voor de correctionele rechtbank behandeld werden. "U moet zich de vraag stellen of hij hem bewust en met berekende intentie wilde doden. Of dat er misschien toch iets anders aan de hand was", sprak meester Erica Caluwaerts tot de jury.
Advocaat Ergün Top, die voor het slachtoffer optreedt, blijft erbij dat Francisco de bedoeling had om hem te doden en dat hij uit racisme handelde. Na de middagpauze wordt de beschuldigde verhoord door de voorzitter. (belga/svm)

Francisco Peeters.
UNKNOWN Francisco Peeters.
Bewijsmateriaal.
UNKNOWN Bewijsmateriaal.