Sammy Mahdi: “Ik heb het heel moeilijk gehad met de uitspraak van Jambon”

Sammy Mahdi.
BELGA Sammy Mahdi.
CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi vraagt dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) “juiste cijfers” gebruikt in zijn communicatie over het kindergeld voor asielzoekers. “Het is goed dat de regering die anomalie, door de vorige regering-Bourgeois ingevoerd, uit de wet haalt. Maar daar kan je ook op een normale manier over communiceren, zonder te overdrijven”, aldus Mahdi in De ochtend op Radio 1.

Gisterenochtend verklaarde N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele nog dat de uitspraak van Jambon op twee lezingen te begrijpen was. “Het is normaal dat je voor de eigen achterban als eens kort door de bocht durft gaan, het moet niet allemaal wetenschappelijk correct zijn dan”, aldus Vandaele. 

Maar Mahdi, die het vorige maand nog nipt moest afleggen tegen Joachim Coens in de strijd om het voorzitterschap van CD&V, is het daar hoegenaamd niet mee eens. “Omdat de uitspraak niet klopt: iemand als Jambon spreekt als minister-president, en dus niet enkel voor de eigen achterban als N-VA’er. Ik denk niet dat er te zwaar aan wordt getild. Het gaat om heel scherpe debatten waarbij partijen als Vlaams Belang proberen leugens te vertellen, bijvoorbeeld dat asielzoekers voorrang krijgen bij een sociale woning en met slogans als ‘onze mensen eerst’.”

Uitschieters

De uitspraken van Jambon dat er asielzoekers zijn die een huis kunnen kopen van het achterstallig kindergeld van tijdens hun asielprocedure “versterkt dat beeld alleen maar”, aldus Mahdi. “Als het gaat over uitschieters, gaat het over uitschieters van enkele tienduizenden euro’s, als mensen toevallig vijf kinderen hebben die allemaal hoger onderwijs volgen en die vijf jaar en langer in de asielprocedure zitten. En het is goed dat die anomalie, door de vorige regering-Bourgeois is ingevoerd, uit de wet wordt gehaald. Maar daar kan ook op een normale manier over gecommuniceerd worden zonder te overdrijven.”

Mahdi heeft wel begrip dat zijn partij voorzichtiger reageerde dan coalitiepartner Open Vld, waar partijvoorzitter Gwendolyn Rutten zwaar uithaalde naar Jambon. “De reactie van partij was ergens begrijpelijk. De laatste vijf jaar is er fel gekibbeld. Het lijkt mij logisch dat collega’s in de regering zo collegiaal mogelijk proberen te reageren. Maar ik vind het wel belangrijk om daarnaast een signaal te geven.”

Of de heisa gevolgen heeft op het federale vlak, durft Mahdi niet te zeggen. Maar ook de uitspraken van Jambon dat zijn partij “perfect onderhandelingen had kunnen opstarten” met Vlaams Belang, voorspellen niet veel goeds, denkt hij. “In Franstalig België ziet men ook wel dat voor sommigen bij de grootste partij van Vlaanderen, de eerste en favoriete partner extreemrechts was.”
202 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Cecarine De Smet

  En zeggen dat Jambon de waarheid spreekt over kwestie kindergeld!! Anders mss eens opzoek werk doen !!

 • Sjonny Martero

  Of het nu voor nieuwkomers is, of eigen volk waar ook profiteurs tussen zitten, je kan geen Sinterklaas blijven spelen. Ik hoorde deze week zeggen door iemand ze pakken ons werk af en ze profiteren. Hij staat al zelf vijftien jaar aan den dop en voldoet nergens omdat hij eigenlijk niet wil werken. En het is een gedreven socialist. Geen VB.

 • GERARD DE PELECIJN

  Wij zijn al blij wanneer we het niet moeilijk hebben, maar wanneer is dat?

 • Eddy Keulier

  Sammy, je kan de mensen niet dom houden. 87.000 euro belastingsvrij. Weet je wel hoelang een hardwerkende Belg hiervoor moet werken? Met je uitspraken geraak je partij de volgende keer niet eens boven de kiesdrempel. Niet dat dit erg is.

 • astrid hendrickx

  ik ben blij dat hij niet gekozen is als cdv voorzitter.als hij spreekt denk ik altijd aan een diktator