Samenstelling van jury in assisenproces Joke Van Steen

Voor het Gentse hof van assisen wordt deze namiddag de jury samengesteld in het proces tegen de 37-jarige Olav Herreman, beschuldigd van de moord in 1995 in Oudenaarde op de toen zeventienjarige Joke Van Steen. Voorzitter Martin Minnaert kondigde aan dat de verdediging na de aanduiding van de jury besluiten zal neerleggen, waardoor het hof vermoedelijk maandag een tussenarrest moet uitspreken.
 
Joke Van Steen werd in de nacht van 11 op 12 november 1995 om het leven gebracht toen ze 's nachts van een fuif in Oudenaarde naar huis fietste. Haar lichaam werd gevonden in een gracht in de Reytemeersen, een afgelegen gebied tussen de Schelde en de Oudenaardse deelgemeente Welden. Beschuldigde Herreman werd voor het eerst genoemd in 1998 door een anonieme getuige. De jongeman, 23 jaar op het moment van de feiten, was leerling-jachtopziener en kende de Reytemeersen zeer goed. Herreman blijft elke betrokkenheid bij de zaak ontkennen. Er zijn geen materiële bewijzen tegen de man, maar volgens het openbaar ministerie zijn er voldoende aanwijzingen van schuld.
 
Na de samenstelling van de jury zal de verdediging aan het hof vragen om zich in een tussenarrest onder meer uit te spreken over het overschrijden van de redelijke termijn. Daardoor wordt de akte van beschuldiging niet vrijdagavond, maar maandagvoormiddag voorgelezen. De beschuldigde en de moeder en broer van Van Steen worden maandag ondervraagd. Het proces duurt vermoedelijk tot 11 mei. (belga/ka)