Salvini verbiedt nog eens twee schepen toegang tot Italiaanse havens

De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini.
AP De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini.
De Italiaanse extreemrechtse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft beloofd dat hij nog eens twee ngo's de toegang tot Italiaanse havens zal blokkeren. Salvini viseert vandaag, in een bericht op zijn Facebookpagina, de schepen van Sea-Eye en Mission Lifeline, allebei Duitse organisaties met boten die onder Nederlandse vlag varen. 

"Deze heren weten dat Italië niet langer medeplichtig wil zijn aan illegale immigratie, dus zullen ze andere (niet-Italiaanse) havens moeten vinden om aan te meren", aldus Salvini.

Salvini schrijft dat de twee ngo's zich voor de kust van Libië geposteerd hebben om "een lading door smokkelaars achtergelaten mensen" op te pikken.
In het Facebook-bericht liet Salvini nog weten dat ze hem "als minister en vader zoveel mogen aanvallen en bedreigen als ze willen, maar ik geef niet op en ik doe het voor het welzijn van allen".

Mission Lifeline retweette de boodschap. "Wanneer fascisten reclame voor ons maken...", voegde de organisatie eraan toe. Op die tweet heeft Salvini intussen ook al geantwoord. "Gekke dingen. Wij zijn de baas in ons eigen huis. De goede tijden voor jullie zijn ECHT VOORBIJ, begrepen? Beledigingen en bedreigingen houden ons niet tegen."

Aquarius

Zes dagen geleden weigerden Italië en Malta een ander ngo-schip, de Aquarius, te laten aanmeren. De Spaanse regering bood wel een haven aan. Morgenochtend zou het aanmeren in Valencia.

De opvarenden van de Aquarius werden vorige week in de nacht van zaterdag op zondag gered door het schip tijdens zes operaties in de Middellandse Zee. Aan boord van het schip bevinden zich onder meer 123 niet-begeleide minderjarigen, elf kleine kinderen en zeven zwangere vrouwen.
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Van de Velde

  Eindelijk iemand met visie. Nu die boten volgen op vessel track free in real time.

 • FRANCIS vanoverschelde

  Monaco is kort bij

 • Michel Van Limbergen

  Toch eentje die inziet dat het de verkeerde richting uitgaat en er daadwerkelijk iets aan doet!

 • Lodewijk Placklé

  AZG en andere zogezegde hulporganisaties verdienen aan die migranten. Die doen niks gratis

 • Johny Lapeire

  Ze worden op zee gered ! Ze worden niet op zee gered, de NGO’s gaan ze ui de bootjes van de smokkelaars gaan plukken en varen er mee naar Europa, dus is mensensmokkel, en wie betaald dit verhaal ?