Salah Abdeslam "droeg bomvest en leek klaar om zich op te blazen"

De voortvluchtige Salah Abdeslam.
ANP De voortvluchtige Salah Abdeslam.
De aanslagpleger die nog altijd op de vlucht is, Salah Abdeslam, droeg tijdens zijn vlucht een bomvest en heeft die mogelijk nog steeds om. Dat zei de advocaat van een van de mannen die Abdeslam na de aanslagen in Parijs op 13 november oppikten en naar België brachten, waar hij mogelijk nog steeds is.

Hamza Attou sprak volgens zijn advocaat Carine Couquelet over een "dikke vest'' die Abdeslam aanhad, "misschien een bomvest of zoiets", citeert The Telegraph.

De drie mannen, Abdeslam, Attou en Mohammed Amri, zouden onderweg in de auto erg weinig hebben gesproken en Attou heeft tegen zijn advocaat gezegd dat hij bang was. Abdeslam zou "extreem angstig'' zijn geweest en "klaar om zichzelf op te blazen".

De mannen werden in Noord-Frankrijk aangehouden tijdens een routinecontrole, maar de politie had niet door dat Abdeslam te maken had met de aanslagen en liet ze doorrijden. Amri en Attou werden later aangehouden, maar van Abdeslam ontbreekt nog steeds ieder spoor.

De 21-jarige Attouh en de 27-jarige Mohammed Amri hebben bekend dat ze Abdeslam in de nacht van vrijdag op zaterdag in Parijs opgepikt hebben. Ze werden in Noord-Frankrijk tegengehouden tijdens een routinecontrole, maar de politie had niet door dat Abdeslam te maken had met de aanslagen en liet ze doorrijden. Ze hebben Abdeslam naar eigen zeggen op 14 november afgezet in Laken, maar verder ontkennen ze alle betrokkenheid bij de aanslagen. Abdeslam is nog steeds spoorloos.
    
Vrijdagmiddag verlengde de raadkamer nog de aanhouding van beide mannen voor een maand. A. E., een derde verdachte die donderdag tijdens een reeks huiszoekingen in Brussel werd opgepakt, verschijnt woensdag voor de raadkamer van Brussel, zo heeft zijn advocaat zaterdag laten weten, zonder verder in te gaan op het dossier.