Salafisten trainen met nepwapens vlak bij kerncentrale Tihange

Een imitatie AK-47 (kalasjnikov) bedoeld voor airsoft. Foto links en foto rechtsonder: beelden van de airsoft-site The Chambers in Tihange (Hoei). De beelden komen uit filmpjes die airsofters, die helemaal geen betrokken partij zijn, op YouTube hebben geplaatst.
anp - screenshot YouTube Een imitatie AK-47 (kalasjnikov) bedoeld voor airsoft. Foto links en foto rechtsonder: beelden van de airsoft-site The Chambers in Tihange (Hoei). De beelden komen uit filmpjes die airsofters, die helemaal geen betrokken partij zijn, op YouTube hebben geplaatst.
Radicale bestuurders van de moskee Al Houda in Geleen, vlak over de grens in Nederlands Limburg, hebben gevechtssituaties getraind met nep-kalasjnikovs in Tihange (Hoei), vlak bij de kerncentrale, schrijft de krant De Telegraaf. De Nederlandse justitie onderzoekt de moskee, die banden zou hebben met het kalifaat.

De politie en financiële opsporingsdienst FIOD vielen een maand geleden binnen in de moskee in een onderzoek naar witwassen. In een container aan het pand troffen ze een aanvalswapen aan, het bleek een imitatiewapen te zijn dat gebruikt wordt voor airsoft. Het airsoftwapen was niet geregistreerd, volgens de Nederlandse wetgeving een misdrijf.

Airsoft is een variant van paintball die bij de noorderburen zeer strikt is gereglementeerd, waardoor vele Nederlanders naar België uitwijken. Airsoft is hier niet gereguleerd. Zo kwam een Nederlander in 2012 nog om het leven bij een schietspel in Schepdaal (Dilbeek). Hij maakte een dodelijke val in een oude brouwerij.

De salafisten gingen eind 2014 een dag airsoft spelen in 'The Chambers', een oud verlaten hotel in het Bois de Tihange, vlak bij de kerncentrale in de gelijknamige Hoeise deelgemeente. Volgens De Telegraaf een ideale plek om urban warfare te simuleren, man-tot-man-gevechten tussen ruïnes.

Raketwerper

De krant laat een Nederlander aan het woord die in The Chambers airsoft-spelen organiseert.  De groep deelde hem toen mee dat ze  een "stichting hadden die hulp bood in Syrië". De radicale moslims vroegen hem  ginds naar de werking van een airsoft-raketwerper. "Toen we naar huis reden, zag ik ze staan kijken bij de hekken van de kerncentrale. Het leek alsof ze de afstand tot de reactoren aan het meten waren", luidt het in de krant. De instructeur vertrouwde het zaakje niet, en legde een verklaring af bij de politie.

Ook zouden leden van het moskeebestuur getracht hebben onderdelen te bestellen voor een echte AK-47, aldus De Telegraaf. Het Nederlandse Openbaar Ministerie houdt de lippen daarover stijf. Een advocaat die leden van het bestuur bijstaat, zegt tegen de krant "dat  spelen op een airsoft-terrein niet strafbaar is."