Sabam-awards voor Leonard Nolens, Stuff, Balthazar en 'Kroost'

Niels Albert in een van de meest beklijvende afleveringen van het bekroonde VIER-programma 'Kroost'.
VIER Niels Albert in een van de meest beklijvende afleveringen van het bekroonde VIER-programma 'Kroost'.
Nadat hij eind oktober al de vijfjaarlijkse Prijs voor Poëzie van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) in ontvangst nam, werd Leonard Nolens vanavond met een Sabam Award gelauwerd. Ook Stuff, de muziekrevelatie van 2015, viel in de prijzen, net als de documentairereeks Kroost.

Nolens kreeg de prijs in de categorie Literatuur voor zijn bundel Opzichtige Stilte. Ook striptekenaar Dirk Stallaert werd in de bloemetjes gezet.

Er werden ook muziekprijzen uitgereikt aan Balthazar's derde album Thin Walls. In dezelfde categorie waren er ook prijzen voor Het Zesde Metaal (Nie voe kinders) en Magnus (Where neon goes to die). Verder kreeg Rocco Granata een onderscheiding, net als de Gentse jazztronica-revelatie Stuff en componiste Annelies Van Parys met haar eerste opera Private View.

In de categorie podiumkunsten reikte de jury een prijs uit aan de stand-upcomedybroers Raf en Mich Walschaerts voor hun respectievelijke soloshows Jongen Toch en Duizend Man Sterk. Ook Kristien De Proosts voorstelling Toestand werd in de bloemetjes gezet.

Voorts was er een prijs voor beeldend kunstenares Anne-Mie Van Kerckhove en een onderscheiding voor de documentairereeks Kroost (Eric Goens, Zeger Van Der Donckt en Kurt Stevens) op Vier, de comedyreeks Eigen Kweek (Eén) en de horrorfilm Welp.

De derde editie van de Sabam-awards vond plaats in de Gentse Handelsbeurs. Aan elke award is een geldprijs van 2.000 euro verbonden.