RVA gaat veiligheid van controleurs verhogen

De directie van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) voert een reeks maatregelen door om de veiligheid te verhogen van de controleurs. Bij de federale dienst die de werkloosheidsuitkeringen toekent en controleert, vond vanochtend een overlegcomité plaats. Eind juni raakte bekend dat de RVA met de politie overlegde om het geweld tegen de werkloosheidscontroleurs in te dammen.
 
Alarmknoppen
"Er werden deze ochtend een aantal maatregelen voorgesteld om meer gevallen van agressie tegen te gaan", zegt Johan Lippens van ACV Openbare Diensten. Zo komt er een vergelijkende studie die het fenomeen moet bestuderen en is zoals reeds bekend contact opgenomen met de politie, zodat die bij agressie sneller ter plaatse kan komen. In de meeste kantoren zijn nu reeds alarmknoppen geïnstalleerd.
 
Opleidingen
Daarnaast komen er opleidingen om het personeel te leren omgaan met agressie. Ook wordt een partnerschap voorzien met de uitbetalingsinstellingen (vakbonden en hulpkas), de OCMW's en de justitiehuizen om de risicoklanten beter te detecteren, aldus Lippens. Nu loopt er al een proefproject waarbij via de identiteitskaart bezoekers geïdentificeerd worden.
 
Bewakingscamera's
Ook zal onderzocht worden of er meer bewakingscamera's komen en op welke wijze sneller veiligheidsagenten aangeworven kunnen worden. Die veiligheidsagenten zijn er nu al in de kantoren van Brussel, Charleroi, Luik en Antwerpen. "We vinden dat er zoveel mogelijk op preventief vlak moet gebeuren. Het is een maatschappelijk probleem, we zijn al blij dat de RVA alles doet om het probleem op te lossen", besluit de vakbondsman. (belga/lpb)