Rutten sneert naar N-VA: “Als we de voordeur sluiten, kan het niet dat iemand VIP-tickets verkoopt voor de achterdeur”

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten tijdens haar speech op de nieuwjaarsreceptie van haar partij.
BELGA Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten tijdens haar speech op de nieuwjaarsreceptie van haar partij.
Klimaat, samenleving en economie. Dat zijn de drie prioriteiten waarmee Open Vld het verschil wil maken. En als het van partijvoorzitter Gwendolyn Rutten afhangt, valt orde op zaken stellen op migratie daar ook onder. "Regels zijn regels, voor iedereen. Als we de voordeur sluiten, kan het niet dat iemand VIP-tickets verkoopt voor de achterdeur. We hebben opnieuw een betrouwbaar bestuur nodig", aldus Rutten.

De liberale troepen trokken vanavond naar het Kanal Centre Pompidou in Brussel voor hun traditionele nieuwjaarsreceptie. En ze kwamen met best veel: vorig jaar stond de teller op 2.200 aanwezigen. Dit jaar waren het er liefst 2.700. Ook premier Charles Michel tekende present.

En die militanten losten een eerste applaussalvo toen voorzitster Rutten hen bedankte voor hun inzet richting de lokale verkiezingen van 14 oktober. "We leveren vandaag 75 burgemeesters, we besturen in de helft van het land, we zijn met 1.200 raadsleden. De steden en gemeenten kleuren blauw", luidde het.

Rutten wil op die "blauwe golf" verder gaan, met drie prioriteiten: economie, samenleving en klimaat. "Het klimaat is te belangrijk om aan mensen met het vingertje te laten. Onze samenleving is te belangrijk om ze aan extremisten te laten. En de economie is te belangrijk om ze aan de socialisten te laten", aldus de liberale voorzitster, die haar partij als "het alternatief" in de markt plaatste.

Ook premier Charles Michel en Guy Verhofstadt tekenden present.
Photo News Ook premier Charles Michel en Guy Verhofstadt tekenden present.

Ze wil ook verder bouwen op de "stevige fundamenten" die de voorbije legislatuur werden gelegd. "Links staat klaar om de klok terug te draaien en af te breken wat we samen hebben opgebouwd. Aan de andere kant komt het communautaire spook weer boven. Zij kiezen voor stilstand, afbraak en zelfs voor onbestuurbaarheid", luidde het. "Ik zeg het klaar en duidelijk tegen allebei: niet met ons."

Binnen de prioriteit samenleving valt ook het domein migratie - een bevoegdheid die Maggie De Block na het vertrek van N-VA uit de regering-Michel erfde van Theo Francken. Haar naam werd door het publiek ook gescandeerd toen Rutten haar prees als de vrouw op wie ons land kan rekenen om opnieuw voor een streng en rechtvaardig asielbeleid te zorgen.

Daarbij hoorde ook een duidelijke sneer richting het vermeend gesjoemel met humanitaire visa via een Mechels N-VA-gemeenteraadslid. Rutten stelde Open Vld voor als de partij die "altijd eerlijk en betrouwbaar" orde op zaken heeft gesteld op migratie. "Regels zijn regels, voor iedereen. Als we de voordeur sluiten, kan het niet dat iemand VIP-tickets verkoopt voor de achterdeur", aldus Rutten.

Rutten haalde uit naar N-VA en het vermeende gesjoemel met humanitaire visa, dat Bart De Wever vandaag een “bijzaak” noemde.
Photo News Rutten haalde uit naar N-VA en het vermeende gesjoemel met humanitaire visa, dat Bart De Wever vandaag een “bijzaak” noemde.111 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeannine Nevelsteen

  Je ging je toch niet meer bezig met de politiek Blijf dan bij je burgermeest zal je werk genoeg mee hebben

 • godelieve rigo

  De verkiezing campagne is volop aan de gang nu is er alleen nog maar modder gooien naar de N-VA en dat door alle partijen. Denken de trado's echt daar meer stemmen mee te halen? Nu de mijne alvast .niet na meer dan 40 jaar trouw geweest te zijn aan 'mijn' partij is het nu tijd voor verandering.

 • alois philipsen

  Verkiezing propaganda en uitspraken doen die de meesten graag horen maar die je niet kunt waarmaken daar staat mevr. rutten voor en veel bla bla, in het verleden heeft uw partij er ook niets van terecht gebracht daarbij denkend aan iemand uit Gent en Brakel

 • vanaeken jokke

  Gerry Cle kan een heel peloton Linkse correcte op noemen van SPA die 25 jaar niks gedaan hebben.33 JAAR minister van pensioenen waren SPAer en PSers de laagste pensioenen van Europa Gerry.Wie verkocht oei fout wie gaf onze kerncentrales weg aan Frankrijk SPA PS GROEN EN VLD MR Gerry daarom is onze stroom zo duur Gerry.Zo zijn er honderden voorbeelden van linkse correcte betweters.

 • LUC HUON

  Hoelang wil Rutten Vlaanderen nog laten opdraaien voor de ontwikkelingskosten van een wagen waarvan twee wielen links draaien en de andere twee rechts? Misschien kan ze om te starten ervoor zorgen dat een mandataris die wegens fraude ontslag neemt niet doorbetaald wordt?