Rutten pikt uitspraak De Wever over energiebeleid niet: "Zet die plaat af"

Uitstap kernenergie breekpunt voor Open Vld bij volgende regeringsonderhandelingen

Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA) gisteren op een politiek kopstukkendebat van Agoria.
Photo News Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA) gisteren op een politiek kopstukkendebat van Agoria.
Voor Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is het behoud van de kernuitstap in 2025 een breekpunt bij de volgende regeringsonderhandelingen. Dat zei ze vanavond in Terzake (Canvas) in een reactie op de uitlatingen van haar N-VA-collega Bart De Wever dat hij niet gelooft in een kernuitstap tegen 2025. "Als De Wever de wet wil veranderen, moet hij een meerderheid vinden", stelde Rutten die erop wees dat hij zelf die uitstap in de Kamer heeft mee goedgekeurd.

"Zet die plaat af", reageerde Rutten naar eigen zeggen toen ze hoorde dat de N-VA-voorzitter de kernuitstap in 2025 andermaal in vraag stelde. De Wever had ook zware kritiek op het energiebeleid van de Vlaamse en federale regering en vond dat er "heel veel gebakken lucht" geproduceerd wordt. 

Dat schoot Rutten in het verkeerde keelgat. Ze verwees naar de inspanningen die Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) heeft gedaan voor de zonne-energie en vroeg zich af haar N-VA-collega niet jaloers was op Tommeleins beleid. "(Federaal minister) Jambon en (Vlaams minister-president) Bourgeois hebben het energiebeleid in hun regering goedgekeurd", voegde ze er nog aan toe.

Rutten wees er nog op dat kernenergie niet de energie van de toekomst is. "Momenteel liggen 3 van de 7 centrales stil. Die centrales openhouden kost veel geld, dat we dan ook nog betalen aan een Franse monopolist", luidde het. Ze pleitte voor investeringen in hernieuwbare energie, gecombineerd met kleine gascentrales. In eerste instantie verhoogt dat de CO2-uitstoot, maar daalt die uitstoot, net omdat de hernieuwbare energie kansen gekregen heeft.
179 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  Ze gaan nog huilen om de kerncentrales open te houden Tom Faes centrales dicht en het licht gaat uit.Alleen de achterlijke groen en rode meelopers denken dat het zonder kerncentrales kan.

 • Marc Baeyens

  Rutten is een trado. Die draaien graag rond de pot om de waarheid niet hoeven te zeggen. Maar zo voert men geen beleid in het belang van het land maar in het belang van de partij. Eerlijkheid en durf zijn nooit de sterkste kant geweest van establishment-partijen.

 • Herwig Laenen

  Gelukkig hebben we hier kerncentrales die gemaakt zijn om de eeuwigheid te trotseren.

 • vanaeken jokke

  (kleuter)professor Tom Faes in 2025 gaat het licht uit zo simpel is dat zonder kerncentrales en dan mogen al de sossen nog helpen blazen iets wat ze uitzonderlijk goed kunnen.2017 windmolentjes 85 stuks geplaatst nodig een paar duizend en dan moeten er minsten 8 gascentrales bijkomen die ons voorzien van de hoognodige CO2 UITSTOOT die normaal moet verminderen.

 • Frits Vandenberge

  Tom Faes. Politieke leugens, demagogie en verkiezingskoorts zijn van alle tijden. CD&V en Open VLD spreken zichzelf tegen. De regering heeft NIET beslist om de kerncentrales te sluiten. Ze heeft beslist om ze te sluiten OP VOORWAARDE dat we niet zonder elektriciteit zouden vallen EN dat de CO2-uitstoot niet zou stijgen EN dat de prijzen niet zouden stijgen. Dit was een expliciete (en terechte) eis van N-VA.