Rutten over vluchtelingencrisis: "We moeten solidair zijn, maar niet naïef"

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten
PHOTO_NEWS Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten
In gesprek met De Tijd laat Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zich uit over de vluchtelingencrisis. "Uitspraken als 'we moeten elke Syrische vluchteling asiel geven' vind ik onverantwoord en dom", zegt Rutten.

"Wat ik nu ga zeggen, is misschien heel erg taboe, maar het terrorisme- en het vluchtelingenvraagstuk kan je niet los zien van elkaar omdat ze minstens voor een deel oorsprong vinden in hetzelfde conflict", oordeelt Rutten. "Uitspraken als 'we moeten elke Syrische vluchteling asiel geven' vind ik bijvoorbeeld onverantwoord en dom. Natuurlijk zijn de meeste vluchtelingen te goeder trouw en hebben ze niets met terrorisme te maken. Maar van de honderd vluchtelingen uit regio's als Syrië en Irak hebben er wellicht minstens een paar geen goede bedoelingen. We moeten solidair zijn, maar we mogen niet naïef zijn."

Het stoort de Open Vld-politica dat dat soort vraagstukken in een links-rechtsdebat wordt geplaatst. "Daar heeft het niks mee te maken. Wel met het fundamentele evenwicht tussen veiligheid en onze westerse manier van leven. Arm land, als je al niet meer mag nadenken zonder taboes. Laten we het debat niet uit de weg gaan omdat we nog altijd niet weten hoe we met een extreemrechtse grondstroom in ons land moeten omgaan. We hebben die fout gemaakt met het Vlaams Belang, laat ons dat nu niet opnieuw doen omdat de N-VA het grootste stuk van het Vlaams Belang-electoraat heeft opgeslorpt. Dat zou wel heel dom zijn."

'Laten we het debat niet uit de weg gaan omdat we nog altijd niet weten hoe we met een extreemrechtse grondstroom in ons land moeten omgaan'

Gwendolyn Rutten, voorzitster Open Vld