Rutten (Open Vld): "Liberalen staan op zichzelf"

PHOTO_NEWS
Open Vld-voorzitster merkt voor deze verkiezingen een "oud kartel CD&V-N-VA (sic) versus een linkse coalitie". Dat zei ze in het programma 'Kiescafé' van Radio 1. Ze stelt dat Open Vld zich onafhankelijk blijft opstellen en ze wil kijken naar "wat ons bindt".

"Ik geef toe dat we met de N-VA sociaal-economische raakpunten hebben. Maar wij willen het land niet splitsen, dus ik wil geen communautair gehakketak. Met CD&V hebben we andere raakpunten en we hebben ook sociale accenten: we zullen niemand achterlaten. Dus laat ons kijken wat ons bindt, in plaats van wat ons scheidt. Alleen zal men het mij niet kwalijk mogen nemen dat ik op 25 mei liberale standpunten op tafel leg en dan pas kijk met wie ik die het best kan realiseren."

De enige overtuide brug die Rutten daarom wilde leggen was die met Franstalige liberalen MR, "om dit land opnieuw economisch vooruit te helpen". Hoe ze dat wil doen? "Met een groeiregering. De vorige regering moest de brand blussen, maar nu is er groei nodig. Dat kan door de lasten te verlagen en het aantal regels te beperken. Mensen moeten meer geld overhouden in hun portemonnee."

Fijne kam
Dat wil ze doen zonder extra belastingen uit te schrijven. "Ik merk dat alle andere partijen wel nieuwe belastingen in hun programma hebben staan. Dan geef je met de ene hand en pak je het met de andere hand weer weg." Rutten wil het geld gaan halen bij de overheid. "We moeten er met een fijne kam door, regel per regel gaan bekijken waar er bespaard kan worden". Waarna het voorbeeld volgt van de versnippering van het Vlaamse energiebeleid, met "een Vlaams Energiebedrijf, een agentschap, een departement, een adviesraad, ..."

De Oosterweel-verbinding in Antwerpen noemde ze geen goede oplossing. Open Vld stelt een nieuwe Scheldekruising voor door de haven en een overkapping van de Antwerpse Ring.