Rutten: “Ik heb mijn nek uitgestoken voor een regering en daar ben ik zeker niet beschaamd om”

Gwendolyn Rutten.
BELGA Gwendolyn Rutten.
Rond Gwendolyn Rutten is het een hele tijd windstil gebleven. In ‘De Ochtend’ kwam de Open Vld-voorzitster haar standpunt rond euthanasie verdedigen, maar ook de uitzichtloze situatie op federaal niveau kwam aan bod. “Ik heb mijn nek uitgestoken om een regering te proberen maken. Ik ben daar zeker niet beschaamd om”, klonk het.

“Of ik bewust de schaduw opgezocht heb? Regeringen worden niet gemaakt in radiostudio’s of in kranten. Ik snap heel goed dat angst voor de kiezer een rol kan spelen. Maar als iedereen om de haverklap opnieuw in zijn egelstelling kruipt, dan kom je er natuurlijk nooit. Noem me misschien ouderwets, maar ik werk liever achter de schermen.”

Rutten zette eind vorig jaar de forcing voor paars-groen. “Ik heb mijn nek uitgestoken om een regering te maken, ik ben daar niet beschaamd om. Maar dat doe je niet enkel met gelijkgezinden. Als er niet eens gepraat en geluisterd mag worden, hoe kan je dan ooit een akkoord vinden?”

‘Machteloos’

Intussen zit de situatie muurvast. “Maar ik heb de boodschap van de koning goed begrepen”, stelt ze. “Je kan niet de ene dag aan de tafel zitten zeggen dat het een schande is en de dag erna allerlei veto’s uitspreken. Wat voor onzin wordt er niet de wereld ingestuurd als iemand met een Franstalige gaat praten? Voor mij leven we in één land. Een goed pensioen is een goed pensioen, of je nu Nederlands, Frans of Duits spreekt. Ondernemerschap en een goede economie hebben we nodig, wat maakt mij dat uit of iemand een andere taal spreekt?”

De verwijten werden ook heel persoonlijk. Rutten wilde vooral zelf premier worden, luidde de teneur. “Tegen dat soort beschuldigingen sta je eigenlijk machteloos. Voor je het goed en wel beseft, wordt het een welles-nietesspelletje. Die bewering klopt voor alle duidelijkheid absoluut niet. Maar als alle argumenten op zijn, wordt blijkbaar op de vrouw gespeeld. Dat hoort helaas bij politiek, daar moet je tegen kunnen. Er zijn grotere problemen in de wereld dan af en toe eens de volle laag te krijgen.”

Toch nog voorzitter?

Rutten sluit voorlopig niet uit dat ze nog kandidaat zal zijn om zichzelf als voorzitter op te volgen. “De procedure moet nog opengesteld worden. Iedereen is er heel vroeg bij, vind ik. Pas als de spelregels vastliggen, zal ik er iets over zeggen. Wie mij kent, weet dat ik een liberaal in hart en nieren ben. Ik ben helemaal onderaan de ladder begonnen en ik zal altijd een basismilitant blijven.”

Karel De Gucht pleitte gisteren nog voor een oppositiekuur. Hij vindt dat Open Vld niets te zoeken heeft in een regering met een PS die economisch de linkse kant opgaat. “Elke regering zal gevormd worden met de PS, maar dan moet je met elkaar beginnen praten. Ik doe daar voor de rest geen enkele uitspraak over”, besluit Rutten.
189 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  Grenzeloze ambitie had ze om eerste minister te worden. Daarvoor had ze zelfs de nota van Magnette geslikt die een pest was voor Vlaanderen. Daarvoor had ze de Vlamingen verraden. Als bij het verkiezen van een nieuwe partijvoorzitter de VLD zich niet rechtser opstelt zullen vele stemmen richting N-VA gaan. Dit zal sowieso gebeuren. Ik moet Rutten bedanken hiervoor.

 • Gino Sinnesael

  "Wie hoog springt, kan laag vallen". Laag was het alleszins, de Vlamingen verkopen voor het premierschap. En dat voor een voorzitter van een partij die een grote nederlaag leed bij de laatste verkiezingen... Wat is het juiste woord? Hoogmoed? Grootheidswaanzin? Pretentie? Eigenbelang?

 • ka Van der Linden

  Je hoeft niet beschaamd te zijn. Geniet van uw centen die overvloedig elke maand binnenstromen.

 • Frank Vekemans

  Het enige wat haar drijfveer was of is, is premier worden, daarvoor moet alles en iedereen wijken , ook de liberale principes, waar zij het alsmaar over heeft, zij beseft trouwens heel goed dat zij politiek bijna dood is , en dat premier worden het enige was dat overbleef

 • Jo Hoste

  Weet je wat je kan doen Gwendolyn, net zoal Tommelijntje gedaan heeft in Oostende. Tommelijntje zei na de verkiezingsuitslag tegen Vande Lanotte: Johan jij hebt nog wel de grootste partij, groter dan de VLD maar het signaal van de kiezer is duidelijk. Ik word burgemeester. Gwendolyn, het signaal van de burger is deze keer veel duidelijker!!! Die partijen zijn ook veel groter!!!