Rusthuisbewoonster (83) gestorven nadat verpleegster haar nacht lang op toilet vergat

Archiefbeeld ter illustratie.
Thinkstock Archiefbeeld ter illustratie.
In de correctionele rechtbank van Tongeren heeft een verpleegster (40) uit Bree zich vanochtend moeten verantwoorden voor de dood van een 83-jarige patiënt. De dame woonde in het Genkse rusthuis Toermalien, waar de verpleegster haar 's avonds op het toilet had gezet. Ze vergat de vrouw daarna echter, en ze werd de ochtend erop dood teruggevonden in de badkamer.

De feiten dateren al van 28 juni 2014. De verpleegster, die samen met twee zorgkundigen verantwoordelijk was voor 30 personen, had de bejaarde vrouw van Turkse origine met behulp van een lift op het toilet gezet. Daar werd ze voor de veiligheid vastgegespt, waarna de verpleegster een andere patiënt ging helpen. 

Doordat de bejaarde vrouw, tegen haar gewoonte in, niet op de verpleegkundige had geroepen, was de verpleegkundige helemaal vergeten dat de vrouw nog op het toilet zat en vertrok ze naar huis zonder haar van het toilet te helpen. De 83-jarige viel uiteindelijk voorover en stikte omdat ze vast zat in het harnas. Haar lichaam werd enkele uren later gevonden door de verpleegkundigen van de ochtendploeg.

Straf met uitstel

De verpleegster voelt zich enorm schuldig, vertelde ze in de rechtbank. "Ik heb hier heel hard spijt van. Ik ben net verpleegster geworden om mensen te kunnen helpen", aldus de snikkende vrouw. Haar advocaat noemde het overlijden een bijzonder spijtige samenloop van omstandigheden en vroeg de opschorting. "Deze vrouw is een plichtbewuste verpleegkundige die nog altijd in dienst is en een empathische band heeft met de bewoners. Uit haar evaluatieverslagen blijkt dat het een gewaardeerde verpleegkundige is." Er werden in het rusthuis wel maatregelen genomen om gelijkaardige ongevallen te voorkomen.

Het openbaar ministerie erkende het spijtgevoel van de vrouw en vroeg een straf met uitstel. De familie van het slachtoffer vraagt een schadevergoeding van 28.500 euro. De rechter zal op 31 januari een vonnis uitspreken.
93 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tessa Vanschoubroek

  Veel negativiteit over de verpleegkundigen en verzorgenden. Ze zitten altyd neer,... Ik ben een verpleegkundige. Ik start iedere dag een half uur vroeger en neem nooit geen pauze. Ik vraag hier niets extra voor. Ik werk in weekends, op feestsdagen, ziek of niet ziek ik ga werken. Veel sterkte voor de familie maar ook voor de verpleegkundige. Dit ligt niet aan haar maar aan de overheid!

 • Maria Claeys

  Waar zat de nachtploeg?

 • Maria Claeys

  Het is een zeer spijtig voorval maar vergeten is menselijk. Werken in een rust en verzorgings instelling is team work, waarom krijgt de verpleegster alle schuld, ze deed toch niet avond alleen en waar zat de nachtploeg? Waar ik werkte werden er minimum 2 rondes gedaan per nacht. Veel sterkte aan de familie van het slachtoffer en ook aan de verpleegster.

 • Jeanne Delvoy

  Werkdruk ,werkdruk,vader is reeds geruime tijd in woonzorgcentrum.Het is een feit,steeds minder personeel voor meer bewoners.Is heel triestig en wens dit niemand toe.Hoop nooit zoiets mee te maken.Veel sterke aan iedereen.

 • guido vermeyen

  als een politieker dat 'tegenkomt' is het een "verkeerde inschatting gemaakt". En de spons erover...Als een verzorgster dat tegenkomt is het meteen moord en brand.Het kan gebeuren , spijtig genoeg.