Rusthuis nóg duurder: gemiddelde factuur stijgt met 4 procent tot 1.665 euro

Bewoners van een rusthuis kijken op groot scherm naar een show. (Archieffoto.)
Mozkito Bewoners van een rusthuis kijken op groot scherm naar een show. (Archieffoto.)
Een rusthuisverblijf is in twee jaar tijd ruim 4% duurder geworden. In Vlaanderen betaal je nu gemiddeld 1.665 euro per maand. De tarieven stegen overal - in openbare en commerciële instellingen - en voor alle soorten kamers.

De cijfers komen uit de tweede rusthuisbarometer van de Socialistische Mutualiteiten. Meer dan 3.000 facturen van leden-rusthuisbewoners werden uitgeplozen. Daarbij werd zowel naar de dagprijs als naar de supplementen gekeken. De dagprijs is een vast bedrag dat de bewoner betaalt voor zijn of haar verblijf, ongeacht zorgbehoefte of inkomen. De supplementen zijn vergoedingen voor extra diensten, zoals geneesmiddelen, de was, dranken of transportkosten. De barometer spreekt zich niet uit over de kwaliteit van een verblijf.

Stijgende factuur

De studie toont aan dat de factuur sterker stijgt dan de levensduurte en de uitkeringen. In Vlaanderen betaalde de rusthuisbewoner vorig jaar gemiddeld 1.665 euro per maand, waarvan 1.559 euro voor de dagprijs en 106 euro aan supplementen. Dat is een stijging met 4,4% ten opzichte van 2014 (1.595 euro). In Brussel kwam er zelfs 7% bij en bedraagt de doorsnee factuur nu 1.602 euro. Antwerpen blijft de duurste provincie (1.762 euro), gevolgd door Vlaams-Brabant (1.712 euro) en Oost-Vlaanderen (1.632 euro). 

Publieke instelling het goedkoopst

De provincies Henegouwen (1.326 euro) en Namen (1.347 euro) zijn veruit het goedkoopst. Een verblijf in een publieke instelling is in het hele land het voordeligst. In Vlaanderen gaat het om zo'n 1.601 euro per maand, ongeveer 100 euro minder dan in een commerciële instelling of bij een vzw.

Volgens Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten, kunnen drie op de vier ouderen hun rusthuisfactuur niet meer betalen. "Het is hoog tijd voor een solidaire financiering van de ouderenzorg", zegt hij. "Zodat iedereen op zijn of haar oude dag op een menselijke en kwaliteitsvolle verzorging kan rekenen."
180 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC VAN DER VEKEN

  In een rusthuis: 'smorgens ne verse pamper, 1 1/2 boterham, om 10 uur een kopje koffie, middag: kommetje soep, 1 patatje, ne schep groenten en een stukje vlees? van 5op5cm, half de namiddag een kopje koffie, om 17.00uur 1 1/2 boterham en in de vooravond een potje yoghurt, dan ne verse pamper en een slaap pilleke en dan in een zak die men sluit, in't bed, slaapwel! 1 maand en je bent 2000€ lichter geworden!!! Dat is een rusthuis. Het zijn wel VZW's hé!!! Begrijpe wie kan.

 • JAN krommentak

  Hoe komt het dat door gezinshereniging die ouderen niets hoeven te betalen ? en dan is men verwonderd !

 • jos beverke

  Hoeveel gepensioneerden kunnen dat nog betalen?En als ge dan ziet wat ze in sommige instellingen voor die prijs krijgen?Heb lang een oud vrouwtje dat geen volledig pensioen had bezocht.Het menske had geen familie meer.Schandalig hoe ze dat mens behandelden.Zelfs een beetje (wettelijk)zakgeld kreeg ze niet.Toen ze op een dag een opmerking maakte kreeg ze te horen dat ze beter zou zwijgen want ze leefde gedeeltelijk op de kosten van de gemeenschap.Ik hoop dat ik nooit in een rusthuis terecht kom!

 • Maurice Smedts

  WIJ zijnde oudere generatie nog een paar jaren en wij zitten daar ook met een pensioentje 1235 euro dan mag ik niet binnen ok onze ouders als er nog iemand van leeft dus moeten de kinderen bij leggen , wie word er nu kwaad , onze ouders hebben hun ganse leven gewerkt en wij ook waar staan wij dommeriken en dat gespuis krijgt hie handen vol euro s voor te nietsen wij gaan die rust huizen plat leggen voor ons zelf of onze ouders !!!!!!

 • Jean-pierre Hugelier

  pensioen zou voor iedereen die 40 jaar gewerkt heeft het bedrag moeten zijn dat een rusthuis kost. niet meer en niet min. de pensioenkas zal een overschot hebben.