Rust keert weer in Anderlecht

UNKNOWN

Rond middernacht keerde de rust in Anderlecht weer na een vijftal uren onrust. Zo'n 150 agenten stonden in voor het uiteenhouden van de Anderlechtsupporters en de allochtone jongeren. Uiteindelijk werden zo'n 200 mensen opgepakt.

Wagen aangevallen
Een groep Anderlechtsupporters heeft een wagen aangevallen waarin enkele allochtonen zaten. De wagen werd bekogeld met stenen en allerhande voorwerpen en de kofferruimte werd opengemaakt en zowat leeggehaald. Twee inzittenden, beiden jongemannen, raakten gewond.

Bekogelen
Dit gebeurde na een periode van relatieve kalmte. Ook op het De Lindeplein zijn de gemoederen opnieuw verhit geraakt. Een grote groep Anderlechtsupporters probeerde via de Processiestraat naar het metrostation Sint-Guido te trekken, maar stootte daarbij op de politie. De agenten werden bekogeld met stenen, bierflesjes en dranghekkens en moesten verschillende charges uitvoeren. Daarbij werd het waterkanon opnieuw ingezet. Beide groepen staan tegenover elkaar, maar tot een echte clash komt het niet.

Arrestaties
De hele avond werden al arrestaties verricht, momenteel zo'n 200. Het overgrote deel van die arrestanten zou van allochtone origine zijn. Alleen al in de Wayezstraat werden 80 jongeren, onder wie ook een aantal meisjes, in de boeien geslagen.

Stenen gooien
De groep allochtone jongeren die op het Dapperheidsplein had verzameld, bekogelde de politie met stenen. Minstens één agent raakte daarbij gewond. Voorts werd ook een bushokje aan diggelen geslagen, enkele auto's beschadigd en moesten de vitrines van enkele winkels eraan geloven. Volgens de politie werd ook de brandweer al aangevallen.

Supporters versus politie
Kort na 19 uur waren al enkele opstootjes op te merken tussen Anderlechtsupporters en de aanwezige politie. De supporters proberen vanop het De Lindeplein een grote groep allochtonen te bereiken, die zich verzameld hebben aan het metrostation Sint-Guido.

De politie poogde de groepen uit elkaar te houden, onder andere door charges met paarden. Even leek dat te lukken, maar om 20 uur was het opnieuw raak en raakyen Anderlechtsupporters slaags met de politie.

Sproeiwagen en pepperspray
Toen een sproeiwagen van de politie in de richting van het Sint Guido-metrostation trok, grepen de supporters dat aan om de Noord-Afrikaanse jongeren aan het metrostation te proberen aanvallen. De politie te paard heeft daarop een charge uitgevoerd tegen de supporters en hen teruggedreven naar het De Lindeplein. Ook de sproeiwagen en pepperspray werden daarbij ingezet. Er is heel wat schade aangericht aan het straatmeubilair.

4 metrostrations gesloten
Naar aanleiding van de rellen in Anderlecht laat de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB niemand meer uitstappen in vier metrostations op lijn 1. Volgens de MIVB gebeurde dat op vraag van de politie. Het gaat om de stations Jacques Brel, Aumale, Sint-Guido en Veeweyde. (belga/edp)

UNKNOWN
UNKNOWN