Russische rekeningen bevroren in Brussel? "Nog geen officiële melding gekregen"

Vladimir Poetin, Russisch president.
EPA Vladimir Poetin, Russisch president.
De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft nog geen officiële notificatie gekregen van de bevriezing van Russische rekeningen door gerechtsdeurwaarders in België. Dat is vernomen bij woordvoerder Hendrik Van de Velde. Moskou tekende gisteren protest aan over de maatregel bij de Belgische ambassadeur in Rusland. Buitenlandse Zaken gaat de feiten na samen met Financiën en Justitie.

In een officieel bericht maakte het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekend de Belgische ambassadeur bij zich te hebben geroepen om te protesteren tegen de bevriezing van de rekeningen van de Russische ambassade in België en de Russische vertegenwoordigingen bij de Europese Unie en de Navo. Ook dreigde Rusland ermee maatregelen te treffen tegen Belgische bezittingen, "eigendom van de Belgische ambassade in Moskou daarbij inbegrepen".

Volgens het Russische staatsagentschap Ria-Novosti heeft het bevriezen van de Russische rekeningen in België te maken met een beslissing van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag, die door Moskou niet wordt gerespecteerd. Het hof oordeelde in juli 2014 dat Rusland een som van 50 miljard dollar (37 miljard euro) verschuldigd is aan voormalige aandeelhouders van Yukos (Joekos), de in 2003 ontmantelde oliegroep van Michail Chodorkovski.

Vergeldingsmaatregelen

Landen die "het wagen" Russische bezittingen in het buitenland te bevriezen, riskeren "vergeldingsmaatregelen", dreigt Rusland.

"Zij die het zouden wagen dat te doen, moeten begrijpen dat er vergeldingsmaatregelen zullen zijn", zei de viceminister van Buitenlandse Zaken, Vasili Nebenzja, aan het Russische persagentschap Interfax. Bezittingen van de Russische overheid zijn al bevroren in België en Frankrijk.

Rusland is een antwoord aan het voorbereiden, waarschuwde Nebenzja. Het zal geen politiek antwoord zijn, maar een gerechtelijk, aldus de viceminister.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beklemtoonde dat het antwoord van Rusland "onvermijdelijk" volgens het principe van "wederkerigheid" zal zijn. "Dat is de enige wijze van handelen op de internationale scène", aldus Lavrov.

Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag oordeelde in juli 2014 dat Rusland een som van 50 miljard dollar (37 miljard euro) verschuldigd is aan voormalige aandeelhouders van Yukos. Die oliegroep van Michail Chodorkovski is in 2003 ontmanteld. Volgens dat Hof had Moskou de ontmanteling ervan georkestreerd uit politieke beweegredenen. Rusland sloot iedere terugbetaling echter uit.

De Russische ambassadeur in België weigerde vrijdag te reageren.