Russische internettrollen actief in ons land sinds aanslagen 22/3

Russische internettrollen probeerden publiek debat te beïnvloeden

Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten.
Thinkstock Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten.
Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. 

Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets.

Hoewel Twitter de accounts en al hun tweets verwijderd heeft, wist NRC door twee archieven van tweets te combineren toch een deel van de activiteit van de Russische trollen te reconstrueren. 

Aanslagen in Zaventem en Brussel

Het begint allemaal met de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel. Die zijn volgens NRC het eerste moment waarop de trollen in groten getale in het Nederlands actief worden. Zinnetjes in het Nederlands op Twitter worden gekopieerd, inclusief taalfouten, en bijna steeds wordt het Nederlandse origineel voorzien van nieuwe islamkritische hashtags, zoals #IslamKills.

De Russische trollen mengden zich in de maanden na de aanslagen in de 'culture wars' in Nederland door talloze berichten te retweeten over een door 'islamisering' bedreigde cultuur, klinkt het in de krant. Ze spraken hun steun uit voor de PVV van Geert Wilders en schuwden racistische tweets niet.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Van de Woestyne

  En bang dat we zijn.Niet dus.Men vergeet dat ook het Westen niets anders doet dan het nieuws manipuleren.Dus is het een goede zaak om de feiten van de twee kanten te kunnen beoordelen zonder dat het staatsapparaat zich daar in mengt.

 • Jan Pauwels

  De wetstraat zit vol trollen en het zijn geen Russische, geloof mij.

 • Fons Casteels

  Super: de vierde macht heeft het openbaat debat over islam en terrorisme gered. NRC heeft ontdekt dat die trollen de laatste twee jaar gemiddeld 3 Nederlandstalige tweets per dag verstuurd hebben. Als ik de baas zou zijn van die Russische trollenfabriek, dan kregen die Nederlandstalige trollen hun C4 wegens véél te zwakke prestaties. Mijnheer Michel - de oud-manager van Anderlecht - verstuurt drie tweets per uur, en zelfs daarmee kan hij "het politiek debat" niet sturen.

 • Paul Philippaerts

  Wie probeert wie wat wijs te maken. Nepnieuws, internet staat er vol van. Maar wie denken deze deftige heren dat ze zijn, om ons de les te spellen wat we niet mogen geloven en wat we wel moeten geloven.

 • Geert Tamsyn

  George Patrick Martou, is er iemand die zegt dat dit verkeerd is, misschien? Maar het is wel goed om te weten, een kritische geest is altijd nuttig, er zijn er hier zelfs die beweren dat de Rus nog nooit iemand heeft aangevallen!