Russen kijken stiekem mee in bijna honderd Belgische huiskamers

Beelden van negentig slecht beveiligde Belgische webcams liggen voor het rapen

Een vrouw in een sofa in een huis in Luik.
RV Een vrouw in een sofa in een huis in Luik.
Een woonkamer in Mechelen, een frituur in Antwerpen, een Brussels café. Soms intieme beelden van bijna honderd Belgische beveiligingscamera's liggen zomaar voor het rapen via een Russische website. Dat schrijft De Morgen.

De Russische website biedt beelden aan van webcams uit verschillende landen. De camera's zijn draadloos verbonden met het internet, maar de beveiliging ervan is slecht versleuteld, waardoor de beelden van negentig Belgische camera's op straat liggen.

Bezoekers kunnen per gemeente grasduinen in het overzicht van beschikbare camera's. In ons land kan onder meer worden meegegluurd in een stal en een frituur in Antwerpen, Brusselse kantoorgebouwen, een garage in Oost-Vlaanderen, een kledingwinkel in Mechelen, maar ook in intieme plekken, zoals woonkamers waarin kinderspeelgoed ligt of waar ouderen uitrusten in een ligstoel.

Beelden van intieme plekken, zoals woonkamers waarin kinderspeelgoed ligt of waar ouderen uitrusten in een ligstoel, liggen op straat

Gemakkelijke wachtwoorden

De gelekte beelden zijn afkomstig van camera's die vanop afstand kunnen worden bekeken via een smartphone of computer. De Russische site kon duizenden camerabeelden onderscheppen door in te loggen met inloggegevens waarmee de fabrikant de camera's standaard versleutelt en gebruikers niet de moeite hebben genomen om ze te veranderen. Als gebruikers hun onlinewebcams niet goed versleutelen, kunnen die beelden zo op straat liggen.

Al bij al valt het met de negentig gelekte camera's in België nog mee. In de Verenigde Staten liggen beelden van meer dan 4.500 camera's voor het rapen, in Frankrijk gaat het om meer dan 2.000 en in Nederland om meer dan 1.500 onlinewebcams.

Veel getroffen webcams zijn van het merk Foscam. De Nederlandse importeur van deze camera's laat aan de Volkskrant weten dat gebruikers bij de installatie een melding krijgen dat ze hun wachtwoord moeten wijzigen. "De fout ligt dus in elk geval bij hen." Alleen oudere camera's van het merk zouden getroffen zijn. Recente modellen kunnen niet worden geïnstalleerd vooraleer het wachtwoord gewijzigd is.

Een kledingwinkel in Mechelen.
rv Een kledingwinkel in Mechelen.

Site offline halen

Het is een Britse privacywaakhond die de Russische website onder de aandacht bracht. In het Verenigd Koninkrijk zijn onder meer camerabeelden van babykamers te bekijken. Het land gaat nu internationale actie ondernemen om de website offline te halen.

De Britten dringen er bij Russische autoriteiten op aan om onmiddellijk maatregelen te nemen tegen de website. De Britse informatiecommissaris Christopher Graham zegt dat hij zal samenwerken met de Amerikaanse Federal Trade Commission om de site offline te halen als de Russische autoriteiten geen medewerking verlenen.

Een garage in Gent.
rv Een garage in Gent.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels