Rusland beschuldigt België van bombardementen in Aleppo

BELGA
Bij een luchtaanval op een dorp in de Noord-Syrische provincie Aleppo zijn volgens Rusland zeker zes doden gevallen. Rusland wijst naar twee Belgische F-16's die op dat moment in het gebied actief waren, maar Defensie ontkent dat formeel.

Het Russische ministerie van Defensie meldt op gezag van lokale bronnen dat er zeker zes burgerdoden en vier gewonden zijn gevallen bij een luchtaanval op het dorp Hassadjek in de noordelijke Syrische provincie Aleppo. Het ministerie voegde er in één adem aan toe dat er op het moment van de bombardementen twee Belgische F-16's in het gebied aanwezig waren. De gevechtsvliegtuigen zouden zijn opgepikt door Russische radars, aldus het Russische ministerie. Moskou benadrukte dat Rusland en Syrië het humanitaire staakt-het-vuren dat gisteren inging, respecteert.

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) ontkent formeel dat Belgische toestellen bombardementen hebben uitgevoerd in de regio. "De beschuldigingen houden geen steek, dat is klinkklare nonsens. Het is de normale houding van de Russen om twijfel te zaaien", zegt Vandeput in 'De Ochtend' op Radio 1. "Normaal spreken wij niet over waar wij actief zijn, maar ik kan u met de hand op het hart zeggen dat wij daar niet opereerden. Wij zouden in dat gebied kunnen opereren, maar dan wel op specifieke IS-doelwitten."

Vandeput benadrukt nog dat België erg omzichtig omgaat met luchtaanvallen en enkel in actie komt als het 100 procent zeker is over het doelwit. Of er nog een diplomatiek staartje komt aan de Russische beschuldigingen, zegt Vandeput te betwijfelen. "Dit is hun manier om onenigheid te creëren."