Ruimtevaartbedrijf Sonaca schuldig aan doodslag

photo_news
Ruimtevaartbedrijf Sonaca is door de rechtbank van Charleroi schuldig bevonden aan doodslag door een gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg als gevolg van een dodelijk arbeidsongeval in 2014. Een arbeider van het bedrijf in Gosselies werd toen verpletterd door de mal van een pers van 6 ton. Omdat het bedrijf sindsdien heel wat inspanningen leverde op vlak van veiligheid verleende de rechter Sonaca opschorting van straf voor vijf jaar.

In juli 2014 was de 37-jarige arbeider Andrea Pizalis aan het werken met een pers die dient om de randen van vliegtuigvleugels te vervaardigen. De mal van de pers, die 6 ton weegt, werd met een afstandsbediening bestuurd en kwam neer op de arbeider. Het arbeidsauditoraat en de dienst voor Toezicht op het Welzijn op het Werk kwamen ter plaatse en openden een onderzoek dat uiteindelijk uitmondde in een procedure voor de correctionele rechtbank van Charleroi.

De arbeidsauditeur stelde een reeks mankementen vast, die ondanks meermaals aandringen van de personeelsafgevaardigden nooit door het bedrijf werden aangepakt. Zo was er slechts één arbeider aanwezig om de machine te bedienen, terwijl er twee nodig zijn, waren er geen pictogrammen voorzien op de afstandsbediening van de pers, en kregen de arbeiders geen opleiding om met de machine om te gaan.

De advocaat van het bedrijf voerde aan dat sinds de dramatische feiten verschillende audits werden uitgevoerd die hebben geleid tot een hele reeks aanpassingen op vlak van de veiligheid. De rechter vond het gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg bewezen, maar had oren naar de argumenten van de verdediging en verleende dus opschorting van straf. De naasten van het slachtoffer werden intussen vergoed, waardoor niemand zich burgerlijke partij had gesteld.