Ruim helft van inwoners faciliteitengemeenten stemt op Brusselse lijsten

BELGA
Ruim de helft (52,5%) van de kiezers in de zes faciliteitengemeenten, die samen het kanton Sint-Genesius-Rode uitmaken, hebben bij de Kamerverkiezingen gekozen om hun stem uit te brengen op de lijsten van de Brusselse kieskring. Zo'n 8 procent van hen bracht een stem uit voor een Vlaamse lijst. Ruim een derde (36,78%) koos voor de lijsten van de kieskring Vlaams-Brabant. Van hen stemden 14,32 procent voor de FDF, die daarmee de derde partij van het kanton wordt. Er waren ook meer dan 10 procent blanco of ongeldige stemmen.

De splitsing van BHV zorgde bij de verkiezingen voor de Kamer voor een nieuwe regeling in de zes faciliteitengemeenten. In tegenstelling tot vroeger werden deze gemeenten in één kanton gegroepeerd, ook al sluiten ze geografisch niet op elkaar aan. De kiezers in dit kanton hebben de keuze om hun stem uit te brengen voor de Brusselse kieskring of voor de kieskring Vlaams-Brabant. Op die manier hebben de Franstalige kiezers - in de faciliteitengemeenten de meerderheid - ook een stem bij de verdeling van de vier Franstalige gecoöpteerde senatoren. Die wordt immers bepaald op basis van het aantal uitgebrachte stemmen op Franstalige lijsten in Wallonië en Brussel.

Uit de stemmen die in het kanton werden uitgebracht op de Brusselse en de Vlaams-Brabantse lijsten blijkt alvast dat de kiezers in de faciliteitengemeenten een uitgesproken liberale voorkeur hebben. De MR haalt maar liefst 40,37 procent van de stemmen die in het kanton Sint-Genesius-Rode uitgebracht werd op de Brusselse lijsten. De FDF is tweede met bijna 18 procent en PS derde met 12,5 procent. Opmerkelijk is dat 8 procent van de stemmen uitgebracht werden op Vlaamse lijsten.

Open Vld is met 32,16 procent van de stemmen die uitgebracht werden op de lijsten van de kieskring Vlaams-Brabant de grootste partij in het kanton. Daarmee houden liberalen de N-VA af die een kleine 22 procent haalden. De derde partij is verrassend de FDF, die 14,32 procent haalde en daarmee groter is dan CD&V (12,20%). Het is niet duidelijk of achter de stemmen op Vlaamse lijsten van de Brusselse kieskring en de stemmen op de FDF-lijst van Vlaams-Brabant een strategie zit, dan wel dat het om vergissingen gaat.