Ruim één Vlaming op vier vindt BHV prioritair

28 procent van de Vlamingen vindt het dossier-BHV "prioritair". Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van La Libre Belgique, die begin deze maand werd uitgevoerd bij 2.000 mensen. Veertig procent van de ondervraagden vindt BHV "secundair", 26 procent hecht er helemaal geen belang aan.
 
De splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde kan in het zuiden van het land minder mensen beroeren dan in Vlaanderen. Slechts 15 procent van de Walen vindt het dossier prioritair, in Brussel is dat 22 procent.
 
Meningen over oplossing verdeeld
Ook wat betreft de mogelijke oplossingen voor het dossier, lopen de meningen van Vlamingen en Walen uiteen. Zo vindt 36 procent van de Vlamingen het "wenselijk" BHV te splitsen zonder voorwaarden, tegenover 3 procent van de Walen en 7 procent van de Brusselaars.
 
Een kwart van de Vlamingen (24 procent) wil BHV niet splitsen, terwijl 22 procent voor een onderhandelde oplossing is. Achttien procent geeft toe "niet te weten" wat zou moeten gebeuren om het complexe dossier op te lossen.
 
Aan Franstalige zijde is bijna de helft van de bevolking tegen de splitsing van BHV (45 procent in Wallonië en 42 procent in Brussel), een ruim deel is voorstander van een onderhandelde oplossing (32 procent in Wallonië en 38 procent in Brussel). (belga/tw)