Ruim een op de tien zelfstandigen is buitenlander

"De Oost-Europese bouwvakker en de Italiaanse pizzaiolo zijn bijna stereotiepe voorbeelden en ze bestaan, maar we zien toch dat er een veel bredere spreiding is.”
EPA "De Oost-Europese bouwvakker en de Italiaanse pizzaiolo zijn bijna stereotiepe voorbeelden en ze bestaan, maar we zien toch dat er een veel bredere spreiding is.”
Per honderd zelfstandigen in België waren er in 2017 elf niet-Belg. Hun aandeel is tussen 2013 en 2017 met bijna 18 procent toegenomen. Dat meldt hr-dienstengroep Acerta vandaag op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). 

De stijging is vooral te danken aan de nieuwe Europeanen zoals Kroaten, Esten, Slovenen en Hongaren. Een opvallend verschil met de Belgische zelfstandigen is wel dat de niet-Belgen vaker zelfstandige in hoofdberoep zijn en dat ze gemiddeld jonger zijn dan de Belgische zelfstandigen.

België telde in 2017 1.087.763 zelfstandigen, een stijging met 8,66 procent ten opzichte van 2013. Daarvan zijn er 120.021 niet-Belgen. Vooral onze buurlanden en de landen die het recentst bij de Europese Unie zijn bijgekomen, zijn goed vertegenwoordigd. Zo staat Roemenië op kop met 25.455 zelfstandigen, gevolgd door Nederland (16.957), Frankrijk (13.396) en Italië (11.055).

De nijverheid en handel, maar ook de vrije beroepen blijken populair bij de niet-Belgische zelfstandigen. "Een op de vijf niet-Belgische zelfstandigen oefent in België een vrij beroep uit, bijvoorbeeld buitenlandse artsen die in België actief zijn", zegt Katrien Jonckheer, director starters en zelfstandigen. "Die hebben ofwel hier gestudeerd of ze komen hier een vraag invullen en tegelijk de moeilijkere omstandigheden in eigen land ontlopen."

"De Oost-Europese bouwvakker en de Italiaanse pizzaiolo zijn bijna stereotiepe voorbeelden en ze bestaan, maar we zien toch dat er een veel bredere spreiding is. We komen de niet-Belgen tegen in de textiel, chemie, diamant, in de horeca, en in de intellectuele beroepen, denk IT'ers", aldus Jonckheer.

Onder de niet-Belgen weegt de verhouding hoofdberoepers-bijberoepers meer dan gemiddeld door naar de kant van de hoofdberoepers: 88 procent hoofdberoepers bij de niet-Belgen tegenover 64,23 procent hoofdberoepers onder de Belgische zelfstandigen.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • anna vandenberg

  En als sociale bijdrage moeten betalen gaan ze failliet.

 • Jana Vandenberghe

  Ja en ? Mijn badkamer werd gezet door een rasechte Belg die al 20 jaar badkamers zet, een Pool heeft zijn fouten er mogen uithalen. Mijn keuken is gezet door , Pakistanen, niet uit 'mijn fabriek in Roeselare '. Mijn Pakistaanse keuken is kwaliteit, top, en spotgoedkoop. Alles wettelijk, geen gefoefel. Mijn dak werd vernieuwd door Algerijnen, awel een betere firma kan ik niet vinden. Tenminste geen dure prutsers zoals velen...

 • Peter Janssen

  Natuurlijk en het worden er nog veel meer, ze hoeven zelfs onze taal niet te kennen en zonder vestigingsattest kunnen analfabeten de fiscus nog beter oplichten...strengere regels en wetten gelden enkel voor zelfstandigen van eigen bodem.

 • Annie Broeckx

  En de grootste groep vergeten?De Polen!

 • ROBERT GERTS

  Dat zullen er heel wat meer zijn!