Ruim achtduizend meisjes in België lopen risico op genitale verminking

Voorbeeld van een gruwelijke genitale verminking van een Indonesisch meisje.
afp Voorbeeld van een gruwelijke genitale verminking van een Indonesisch meisje.
Het aantal meisjes in ons land dat gevaar loopt genitaal verminkt te worden, is de voorbije tien jaar verviervoudigd. Dat schrijft De Standaard zaterdag.

In ons land wonen 17.273 vrouwen en meisjes die waarschijnlijk al besneden zijn en nog eens 8.644 vrouwen en meisjes die het risico lopen besneden te worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. In 2007 ging het om 6.260 besneden vrouwen en 1.975 meisjes die een besnijdenis riskeerden.

Die significante stijging is vooral toe te schrijven aan de toegenomen migratie en aan geboortes in België uit moeders met roots in landen waar de praktijk courant voorkomt. De meerderheid van de slachtoffers heeft roots in Guinee, Somalië, Egypte, Ethiopië en Ivoorkust.

Bij de 25.917 betrokkenen zijn 9.164 minderjarige meisjes. Ze lopen in ons land school, gaan hier naar de dokter of worden opgevolgd door instanties als Kind en Gezin.
100 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arthur Houben

  Tiens, de wil van allah moet altijd gevolgd worden.Waarom verminken die barbaren dan de schepping van allah? Ow, seksueel genot moet voorbehouden blijven aan de superieure man misschien?Deze verminkingspraktijk uitroeien vanaf de wortel en met de grove borstel: ik stel voor om voor elke besneden vrouw 2 mannen te castreren?En of het cultuur of religie betreft is van geen tel het is wreed en onmenselijk.

 • JAN krommentak

  Waarom heeft men plots problemen met besnijdenis ? dit is cultureel bepaald en eigen aan bepaalde bevolkingsgroepen net zoals het sluieren of de hoofddoek ? wat wil men nu eigenlijk hun eigenheid laten behouden of ze in onze maatschappij integreren met onze normen en waarden ! misschien moet die vraag voorleggen bij UNIA !

 • Jeff Smulders

  Dit is te danken aan de willekeur van de EU die steeds meer buitenlanders laten binnen komen in ons geliefde Europa. Ik vervloek hun opleggende schijndemocratie. Het verraad aan de Europeanen zal alleen maar verder gaan geholpen door de Nationale regeringen. De Europeanen zullen gedecimeerd gaan worden met dank aan de Politiek. Europa de nieuwe brandhaard van de wereld.

 • Mustafa Weinbaum

  Dergelijke verminking heeft misschien een culturele en niet-religieuze oorsprong, maar het blijft wel hardnekkiger bestaan binnen religieuze culturen die niet kunnen evolueren en vasthouden aan pre-middeleeuwse gebruiken. Egypte is hierin absolute koploper.

 • Mathias Lunders

  Eritrea , Éthiopie , Ivoorkust zijn geen islamistische landen maar katholieke landen. Vrouwenbesnijdenissen zijn van Afrikaanse en preislamitische origine. Cultuur niet met geloof mengen aub.