Ruim 98 procent van jonge kinderen in België gaat naar school: meer dan eender waar in Europa

Archieffoto.
BELGA Archieffoto.
In geen enkel Europees land gaan meer kinderen naar school nog voor ze leerplichtig zijn dan in België. Tussen de leeftijd van 3 jaar en de start van de leerplicht op 6 jaar gaat 98,6 procent van de Belgische kinderen al naar de kleuterklas. Dat is fors meer dan het EU-gemiddelde van 86,3 procent.

Dat blijkt dinsdag uit een rapport van de Europese Commissie over de 'Barcelona-doelstellingen'. Die werden in 2002 vastgelegd en houden in dat 90 procent van de kinderen tussen 3 jaar en de leerplichtige leeftijd en 33 procent van de kinderen onder 3 jaar terecht moeten kunnen in de kinderopvang. Wat de kinderen van 3 jaar en ouder betreft, vallen ook de peuter- en de kleuterklas onder de noemer kinderopvang.

België haalt de doelstellingen relatief gemakkelijk, blijkt uit cijfers van 2016. 43,8 procent van alle 0- tot 3-jarigen wordt opgevangen, bij de 3- tot 6-jarigen gaat het om 98,6 procent. Over heel Europa gaat 32,9 procent van de baby's naar de crèche, 86,3 procent van de peuters en kleuters gaat naar school.

Kleuters

De Europese Unie bereikt haar doelstelling voor de jongste kinderen dus net niet, voor de iets oudere kinderen is de EU op de goede weg. In 2013 kon nog maar 82 procent van de kleuters gebruikmaken van opvang zodat de moeders en de vaders overdag een job konden uitoefenen. De arbeidsparticipatiegraad van vrouwen bevorderen is precies het opzet van de Barcelona-doelstellingen.

Baby's

Slechts 12 van de 28 EU-landen hebben de 33 procent-doelstelling voor baby's bereikt, met Slovakije, Tsjechië, Polen en Griekenland als enige landen die zelfs de 10 procent-drempel niet halen. Ook de 90 procent-doelstelling voor peuters en kleuters werd door 12 landen gehaald. Kroatië en Griekenland halen daar geen 60 procent en bengelen helemaal onderaan het door België geleide lijstje.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Klara De Smet

  België als multicultureel land moet helaas wel druk zetten om kleutertjes vroeg naar dikwijls overvolle klasjes te sturen, meer dan de helft gaat anders niet mee kunnen in het eerste leerjaar door taalachterstand en dan is gans de schoolcarrière om zeep.

 • Lea Van Heybeeck

  Zo zie je maar hoe de media de burgers bespeelt en hen in een door hen bepaalde linkse richting tracht te duwen. Waar is de neutraliteit van journalisten gebleven? Als ik naar terzake of de afspraak kijk zie je pas hoe erg het gesteld is. Bij linkse partijen lijkt het de zachte en onderdanige aanpak bij rechtse partijen zie je hen zelfs fysiek veranderen en worden hun vragen veel agressiever.

 • Philomena Vanderweyen

  Wat is uw antwoord hierop meneer De Wever met je ruziestokerij,als je de mensen maar kunt jennen dan is je dag goed.

 • Paul Corvair

  Naar school gaan is niet hetzelfde als er iets leren. Als het op geld aankomt zullen ze wel 'gaan', meer ook niet.

 • Jan Van Avermaet

  Als de cijfers zo goed blijken te zijn, dan hoeft niemand zich te vrezen over een beperkte leefloon door de koppeling kinderen naar kleuterschool-maatregel? Of worden we toch bedrogen met foutieve informatie?