Ruim 600.000 Belgen verzekerd tegen 'onbetaalbare' tandarts

Dentist with patient
Getty Images Dentist with patient
Ruim 600.000 Belgen hebben een ­extra verzekering afgesloten uit schrik voor torenhoge facturen na een ­bezoek aan de tandarts. Het aantal verzekerden neemt snel toe. Dat berichten Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en De Standaard vandaag, na een rondvraag bij de drie grootste ziekenfondsen.

De verklaring is volgens het Vlaamse Verbond der Tandartsen niet ver te zoeken. "Omdat de overheid al jaren te weinig investeert in de terugbetaling van tandzorg, lopen de kosten voor sommige behandelingen hoog op", zegt woordvoerder Stefaan Hanson. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) erkent de problemen, maar wijst erop dat de middelen beperkt zijn. Toch ligt er voor volgend jaar drie miljoen euro klaar, onder meer voor kankerpatiënten. 

Aanpraten
Maar die investering is onvoldoende, aldus de tandartsen. Het verbond vreest zelfs dat sommigen zich onnodig een verzekering laten aanpraten. "Wie een gezond gebit heeft en dat goed verzorgt, heeft eigenlijk geen bijkomende polis nodig."
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verstrepen

  Ik heb geen tanden een oud kunst gebit geen problemen en geen kosten en moest het ooit nodig zijn wel even op vakantie en daar is het bijna gratis, trouwens waar dacht je dat kunt gebit en protheses vandaan komen, enkele uitzonderingen daar gelaten.

 • Wim Van Hoof-Segers

  Inderdaad Jeff Smulders : dit wordt in stand gehouden door geen terugbetaling te voorzien voor prothesen. Ze vragen wat ze willen. An als ja dan weet dat vaak die kunsttanden dan nog in het goedkope buitenland worden gemaakt...

 • Jan Van Rompaey

  En De Block laat die diefstal toe. Krijgt ze daar steekpenningen voor?

 • Koen Lavrijsen

  Ik ging overlaatst naar de tandarts voor informatie voor een aanpassing van mijn vals gebit door 2 hoektanden die door middel van zo een stokje in mijn tandvlees verstevigd worden om achteraf ietswat normaal te kunnen bijten. Het zou mij bijna 3700 euro kosten.. Een bedrag dat ik als alleenstaande nooit bij elkaar gespaard krijg dus pech... Dan maar geen tanden..

 • Jean De Grande

  500 euro per tand is er gewoon heeeel ver over. Waarom moeten die dames en heren allemaal met een ferrari os porsche rijden?