Ruim 50.000 bezoekers voor Leuvens Hapje Tapje

De 25e editie van het culinair eet- en drankfestival Hapje Tapje in Leuven heeft gisteren volgens de organisatoren ruim 50.000 bezoekers naar de universiteitsstad gelokt. Hoogtepunt was de showcooking op de Grote Markt met topchefs Jeroen Meus en Kwinten De Paepe. Op het middaguur liep ook het stadspark vol met een 1.000-tal aanwezigen voor de Pick-Nick in het Park, een initiatief van Jeroen Meus uit de periode dat hij stadskok was.

Zoals steeds kregen de bezoekers van Hapje Tapje aan enkele tientallen hapjes in het culinair circuit (Muntstraat en Hogeschoolplein) kleine originele hapjes aangeboden bereid door restaurants en traiteurs uit Leuven en omgeving. Op de Oude Markt was er een biermarkt met een ruim assortiment aan Belgische bieren evenals de klassieke Barmannenrace die dit jaar gewonnen werd door Diego Catoul (Rodins).

Voor de Pick-Nick in het stadspark diende eenieder zelf klaargemaakt lekkers mee te brengen. Jeroen Meus had vooraf wel voor een aantal
recepten gezorgd. De stad Leuven bood de aanwezigen koffiekoeken aan en reikte ook prijzen uit voor de creatiefste en lekkerste gerechten. De stad had ook had iedereen opgeroepen zich te verkleden als 'wilde beesten'. Bedoeling van Pick-Nick is ontmoetingskansen tussen mensen creëren.

M-idzomerfestival
Het M-idzomerfestival in het museum M heeft net als vorig jaar circa 5.500 bezoekers over de vloer gekregen. M-idzomer is een vierdaags festival waar niet alleen muziek aan bod komt, maar ook comedy, performances, dans, spoken word en beeldende kunst. Het is een gezamenlijke organisatie van de Leuvense organisaties Het Depot, 30 CC en museum M.

Luc Delrue, intendant van M, is zeer tevreden over opkomst en kwaliteit van de voorbije editie. Hoogtepunten voor hem waren de concerten van Trixie Whitley en het slotconcert van Wovenhand gisteravond, optredens van stand-upcomedians zoals Patrick Laureij, de dansvoorstelling van Cie Woest en de gesprekken die Jan Delvaux voerde met artiesten tijdens 'Belpop Bonanza'.

"We zijn tevreden over de stabilisering van het aantal bezoekers. We hadden weliswaar geluk met het goede weer, maar anderzijds was de programmatie deze keer moeilijker dan die van vorig jaar. Er komt volgend jaar zeker een vijfde editie van M-idzomer waarna we het geheel zullen evalueren en versterken mede in het licht van de nieuwe programmatie van activiteiten in de zomer die de stad Leuven thans aan het uitwerken is", aldus Delrue.