Ruim 40 procent van Belgen voorstander van kweekvlees

39 procent van de Belgen zegt bereid te zijn om kweekvlees te kopen als het tegen dezelfde prijs beschikbaar zou zijn als vlees van geslachte dieren, klinkt het.
PA 39 procent van de Belgen zegt bereid te zijn om kweekvlees te kopen als het tegen dezelfde prijs beschikbaar zou zijn als vlees van geslachte dieren, klinkt het.
Meer dan vier op de tien Belgen (42 procent) zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen gaat het zelfs om bijna de helft (47 procent). Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, uitgevoerd bij 1.001 Belgen in opdracht van GAIA. De dierenrechtenorganisatie lanceert een nieuwe campagne om slachtvrij vlees in de kijker te zetten.

In België vertegenwoordigen vegetariërs, pescotariërs (die geen vlees, maar wel vis eten) en veganisten slechts een klein deel van de bevolking (3 procent), zo blijkt uit de bevraging. Bijna een derde (31 procent) beschouwt zich wel als flexitariër, iemand die vlees al eens links laat liggen. Van hen zegt een meerderheid (55 procent) af en toe te kiezen voor vleesvervangers omwille van het dierenwelzijn. "Een positieve evolutie", zegt Gaia.

De dierenrechtenorganisatie liet Belgen ook bevragen over hun kijk op kweekvlees, vlees geproduceerd op basis van stamcellen. Zowat 42 procent van de Belgen blijkt voorstander te zijn en 39 procent zegt bereid te zijn om het te kopen als het tegen dezelfde prijs beschikbaar zou zijn als vlees van geslachte dieren, klinkt het. Een kwart (24 procent) is zelfs bereid om tot 10 procent meer te betalen.

Vooral dierenwelzijn duwt Belgen richting slachtvrij vlees: 57 procent zou kweekvlees eten omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed. 52 procent is er ook van overtuigd dat het beter is voor het milieu.

Wij zijn ervan overtuigd dat de cellulaire landbouw, door geleidelijk aan de industriële vleesproductie te vervangen, zal bijdragen tot een vermindering van het dierenleed wereldwijd

Voorzitter Gaia Michel Vandenbosch

Om kweekvlees nog meer in de kijker te zetten, lanceert Gaia nu de website kweekvlees.be, waar de organisatie meer uitleg geeft over de nieuwe manier van vleesproductie. "Voor Gaia is kweekvlees een van de grote revoluties van de 21e eeuw", zegt voorzitter Michel Vandenbosch. "Wij zijn ervan overtuigd dat de cellulaire landbouw, door geleidelijk aan de industriële vleesproductie te vervangen, ongetwijfeld zal bijdragen tot een vermindering van het dierenleed wereldwijd."

Volgens Vandenbosch moet Vlaanderen ook meer inzetten op de productie van kweekvlees. "Het onderzoek naar kweekvlees en de vooruitgang die geboekt wordt, vindt vandaag vooral plaats in Nederland, de Verenigde Staten en Israël. Vlaanderen mag de boot van deze veelbelovende innovatieve technologie niet missen", besluit hij.

Potentieel 

Vlaams minister van van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) liet vorig jaar al onderzoeken of het kweken van vlees een toekomst heeft in Vlaanderen. "Uit die studie zijn twee punten naar voren gekomen", zegt zijn woordvoerder Thomas Pollet. "Ten eerste: kweekvlees heeft gigantisch veel potentieel en we moeten inzetten op de productie. En ten tweede: mensen weten niet goed wat het is en staan er een beetje afkerig tegenover."

"De campagne van Gaia is dus een goede actie waar we het inhoudelijk eens mee zijn, maar de organisatie is niet goed geïnformeerd", zegt Pollet. "Er wordt wel degelijk onderzoek gevoerd naar kweekvlees in Vlaanderen. Niet alleen bij universiteiten, maar ook bij productiebedrijven zelf. Het staat dus al verder dan het puur wetenschappelijk onderzoek.”
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • william Masson

  Je kan veel dierenleed besparen door lokaal gehouden en lokaal geslacht vlees te eten. Er zijn al heel veel kwalitatieve hoeveslagerijen van landbouwers die met respect en fierheid hun dieren laten opgroeien en dan te plaatse stressvrij laten slachten . De reden dat er zo een mega industriële slachterijen zijn ? Dankzij ex agalev groen. Vera dua en consoorten die over volksgezondheid begonnen te filosoferen . Dat is het resultaat maar ja dat horen de groenen niet graag.

 • PIETER ROGIERS

  Voor Gaia moet dierenleed blijven bestaan als pure winstbron, de vetmesting van hun spaarvarken is het ware motief van Gaia, vraag hun jaarrekening maar eens op: meer dan 1.300.000 € donatiegelden worden simpelweg belegd en uitgezet! Niet slecht voor een VZW toch?????

 • PIETER ROGIERS

  Bekkes, men kweekt een tumor in een labo en dat zou mijn steak moeten vervangen??? Ik wordt nog liever vegetarier dan, in een volgend leven ...

 • Jan De Bisschop

  Weg met die rommel.

 • Claudia Rosseel

  Geef mij maar normaal vlees i.p.v. industrieel bereide rommel.