Ruim 4.500 kleuteronderwijzers staan voor de klas in lager onderwijs

Shutterstock
In Vlaanderen staan 4.558 leerkrachten met een diploma kleuteronderwijs voor de klas in de lagere school. Dat melden ‘De Standaard’ en ‘Het Nieuwsblad’. Het gaat meestal om tijdelijke vervangingen.

Dit schooljaar zijn er in Vlaanderen 48.696 personeelsleden actief in het lager onderwijs. Ruim tien procent heeft enkel een diploma kleuteronderwijs, zo blijkt uit tellingen net na de herfstvakantie. “Leerkrachten kleuteronderwijs worden tijdens hun opleiding klaargestoomd om indien nodig voor een klas te staan in de lagere school, met name in de eerste graad. Omdat men weet dat het in de praktijk soms nodig is”, zegt de woordvoerder van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

“Schoenmaker, blijf bij je leest”
Volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen stelt dit geen pedagogisch probleem wanneer het schoolteam de leraar ondersteunt. “Ons leerplan voor het basisonderwijs is een samenhangend onderwijsaanbod met een doorlopende leerlijn van 2,5 tot 12 jaar”, zegt woordvoerder Pieter-Jan Crombez. 

De socialistische onderwijsbond ziet dat anders. “Schoenmaker blijf bij je leest”, zegt Yves Vannijlen van ACOD Limburg. “De vlakke loopbaan moet aantrekkelijker worden, zonder die berg administratie en de vele vergaderingen. In Nederland is het nog erger. Daar werven ze lesgevers aan zonder pedagogisch diploma.”

“Opleiding versterken”
Minister Weyts is zich van het probleem bewust. “Als we niets doen, zouden we tegen het einde van deze regeerperiode geconfronteerd worden met een tekort van 7.000 leerkrachten in Vlaanderen.” Hij heeft een plan klaar met minder regeldruk om het beroep aantrekkelijker te maken. “We gaan ook de opleiding versterken, zodat startende leraren beter gewapend zijn voor de vele uitdagingen die op hen afkomen.”

De vakbonden zijn vol verwachting. “Als ook de beleidsnota’s en het budget bekend zijn, zullen we weten of het de regering menens is met haar strijd tegen het lerarentekort”, zegt Marianne Coopman van de christelijke onderwijsbond.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cecarine De Smet

  Ja hoe zou dat nu komen?? Plots heel veel schoolkinderen en de job als leerkracht niet aantrekkelijk is, in sommige scholen.zijn de leerlingen de meester!!!! En Nederlands wordt ook al niet meer gesproken op de speelplaats. Nochtans een verplichting in Nederlandstalige scholen !!

 • Gino Denil

  Als professionele bachelor begin je als tijdelijke in het kleuter of basisonderwijs aan 1.493,07 € netto als alleenstaande. Is het een bachelor in onderwijs dan aan 1.537,34 € netto als alleenstaande. En in het onderwijs mag je voor je beroepskosten zelf opdraaien. Rekening houdend met de hogere studies, de stress en de werklast en de vereiste bekwaamheden is dat aardig onderbetaald vergeleken met de private sector.

 • Yves Pinoy

  En ik ben ervan overtuigd dat vele van die kleuterjuffen/meesters hun stinkende best doen om zoiets te ondernemen en tot een goed einde zullen brengen.

 • paul goetghebeur

  In de jaren 80' was er een overschot aan leerkrachten Owee als je kandidatuur niet correct was ingevuld,hij telde niet mee Nu is er een tekort en ja ,als je kan tellen tot 10 mag je voor de klas staan,bij manier van spreken.

 • Tamzin Andersen

  Als de inmenging van bemoeizieke ouders en would be pedagogen verboden zou worden, zou dit ook al helpen om het beroep aantrekkelijker te maken. Respect vanwege ouders en leerlingen moet opnieuw afgedwongen worden. Gaat het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.