Ruim 260.000 euro verkeersbelasting terugbetaald aan bedrijven die vracht niet enkel via de weg vervoeren

Illustratiebeeld.
Archieffoto PN Illustratiebeeld.
De Vlaamse overheid heeft in het aanslagjaar 2018 voor 262.411 euro aan verkeersbelasting terugbetaald aan bedrijven die hun vracht vervoerden via de weg in combinatie met het water of het spoor. Dat is tien procent meer dan het jaar ervoor. 

"Dat we meer verkeersbelasting kunnen terugbetalen dankzij meer gecombineerd vervoer is een opsteker. Elke vracht die niet langer over de weg moet, draagt bij tot een vlotter verkeer en een schoner milieu", begroet Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters (Open Vld) de cijfers. 

De Vlaamse regering had in februari 2017 beslist om een terugbetaling in te voeren voor bedrijven die kiezen voor gecombineerd vervoer. Tot 100 overslagverrichtingen per jaar is een gedeeltelijke terugbetaling mogelijk. Vanaf 100 overslagverrichtingen volgt een volledige terugbetaling. 

In 2018 vonden 56.258 zulke gecombineerde ritten plaats, een stijging met 5,5 procent. Zo betaalde de Vlaamse overheid in totaal 262.411 euro terug, of ruim 24.000 euro meer dan in 2017. Ook het aantal vrachtwagens dat kon rekenen op een volledige terugbetaling van zijn verkeersbelasting is gestegen: 377 in 2018 tegenover 323 in 2017.

Opvallend: hoewel de teruggave van de verkeersbelasting dus hoger ligt dan in 2017, hebben minder bedrijven een aanvraag ingediend. Het aantal daalde naar 48 in 2018, tegenover 53 in 2017.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  De bedoeling zal zijn dat de modale burger op termijn de verkeersbelasting van de bedrijven betaalt. Zoals dat nu ook al gedeeltelijk is voor hun sociale lasten en hun energie.

 • Karel Van Beeck

  Alles voor de werkgevers, nietwaar!

 • Bob Boomer

  Is dit geen vorm van subsidiëring. De kost wordt al doorgerekend naar de klant en nu wordt het belastingsgeld van de kleine man nog is gebruikt om de commerce te bevoordelen. Een schande !

 • Ronny Vervloet

  En waarom kan men niet al het vrachtverkeer dat ons land moet doorkruisen verplicht op een trein zetten?

 • Ronny Van de Velde

  Het aantal vrachtwagens in de file zie ik toch niet zakken door deze maatregel. Waarschijnlijk kunnen die transportbedrijven met de terugbetaling een extra truck met Poolse chauffeur inzetten.