Ruim 200 kantoren bedreigd bij AXA Bank

belga
Een nieuwe strategie die wordt uitgedacht bij AXA Bank zal verregaande gevolgen hebben voor het kantorennet. Van de 631 verkooppunten zullen er in 2020 wellicht maar 400 overblijven, of een daling met een derde. Die afslanking kan honderden banen kosten bij de agenten. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Zoals de rest van de sector kampt ook AXA, de zesde grootste financiële instelling van het land, met een te zware kostenstructuur. De nieuwe CEO, Peter Devlies, wil de problemen oplossen met een paar maatregelen.

Zo legt hij de lat voor elk kantoor op een beheerde portefeuille van 50 miljoen euro tegen 2020, om daarna te groeien naar 80 miljoen. Nu bedraagt het gemiddelde 25 miljoen. Daarnaast moet elke vestiging behalve de zaakvoerder ook een specialist beleggingen, een expert kredieten en een kantoormanager hebben.

Samen met een verlaging van de commissievergoedingen moet dat leiden tot minder, maar grotere kantoren, door fusies en sluitingen. Meerdere bronnen melden aan De Tijd dat het de ambitie is tegen 2020 op 400 kantoren uit te komen, en het cijfer staat ook in een intern document dat de krant kon inkijken.

Een woordvoerder van de bank bevestigt de nieuwe doelstellingen voor de kantoren, maar zegt dat er geen cijfer is voor de beoogde omvang van het netwerk. "De cijfers die circuleren zijn veronderstellingen die ik voor rekening van anderen laat", zegt woordvoerder Wim Pauwels.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johnny chanet

  Kleine banken hebben een te hoge kost aan software ten opzicht van hun aantal klanten. Kleine agentschappen een te hoge vestigingskost. Gewoonlijk ook niet voldoende kennis in huis om niet alle daagse klanten te bedienen. Op termijn moet die er allemaal tussenuit.

 • Jan Van Rompaey

  Hebben die nog klanten? Hier was de bank meer gesloten dan open.

 • raymond van der craen

  Op termijn zullen heel wat kantoren verdwijnen niet alleen bij AXA. Voor overschrijvingen en cash geld heb ik geen bank meer nodig. Nu komen nog enkel mensen die nog niet vertrouwd zijn met internet bankieren of betalen met het kaartje.

 • dirk claeys

  Er gaan nog veel bvba's van Axa raar kijken, want fau de en persoonlijken verrijking viert nu top , reizen, zelfs privé dranken, rest bonnen, een dringende grote kuis is broodnodig! En alles op kosten consument!

 • Frans Peeters

  Alles via het internet. Het menselijk contant moet de duimen leggen.