Rudy Demotte (PS) gelooft niet meer in federale formatie: “Tenzij nieuwe verkiezingen”

Rudy Demotte (PS) na een bezoek met Geert Bourgeois (N-VA) aan koning Filip. (08/10/2019)
Photo News Rudy Demotte (PS) na een bezoek met Geert Bourgeois (N-VA) aan koning Filip. (08/10/2019)
PS-kopstuk Rudy Demotte ziet voor de federale formatie geen oplossing meer. "Tenzij nieuwe verkiezingen", zo zegt hij in een interview met De Zondag.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Aan de slaagkansen van een meerderheidsregering zonder de PS, zoals waar nu aan gewerkt zou worden, twijfelt Demotte sterk. "Ik zie alvast geen teken in die richting. Maar als dat zou lukken, dan gaan wij onze rol spelen in de oppositie. Dat zou betekenen dat de sp.a zich losweekt van de PS. Ik geloof daar niet in. Paul Magnette en Conner Rousseau delen dezelfde visie op de samenleving. Bovendien zou die regering amper Franstaligen bevatten. Alleen MR. En misschien cdH. Al hoor ik weinig van die kant. Dat zou nogal een Franstalige minderheid zijn", aldus Demotte.

Het compromis is geen belediging voor mij. Dat is het wel voor de extreme partijen op links en rechts

Rudy Demotte

"De puzzel ligt zo moeilijk. (...) De standpunten zijn zó tegengesteld. Een minderheidsregering was een oplossing. Wij hebben dat op tafel gelegd. Maar dan zeggen de liberalen neen. En CD&V wil niet zonder N-VA. Neen, ik zie geen oplossing.”

De voormalig minister-president van Wallonië (2007-2014) reflecteert ook op zijn eigen houding tot de politiek: “Het compromis is geen belediging voor mij. Dat is het wel voor de extreme partijen op links en rechts. Toch geloof ik dat de redelijkheid ooit weer zal overwinnen. Daarom blijf ik gehecht aan de politiek”

Demotte komt in het interview ook nog terug op de strategische voorraad mondmaskers, die door bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) niet vervangen werd toen de houdbaarheidsdatum overschreden raakte. "Ik zou een ander pad gevolgd hebben", zegt Demotte. "Als je die stock vernietigt, moet je zeker zijn van vervanging. Maar ik zal niet spreken over een fatale fout. Ik ga ook niet zeggen dat mevrouw De Block de enige schuldige is. Dat zou geen faire analyse zijn.”

Lees ook:

OVERZICHT. Al dertien federale onderhandelaars passeerden de revue sinds de verkiezingen: kent u ze nog allemaal?

HLN-onderzoek wijst uit: Wallonië kan niet op eigen benen staan, en zeker niet als België zou splitsen (+)

Rousseau over regeringsvorming: “Laat ze maar komen met een voorstel en dan zal ik zien of het sociaal genoeg is” 
76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wilfried Vanden Berg

  Iedereen vraagt om nieuwe verkiezingen . Maar de politieke partijen zoals OVLD, CD&V, Groen ( zeker) en misschien zelfs NVA houden dit tegen . Waar is nu die democratie waar al die waardeloze politiekers de mond van vol hebben ?

 • Veerle De cock

  Waar wachten ze nog op om nieuwe verkiezingen te doen .of mischien spltsen en dat de

 • Norbert Brabant

  Aan geert jespers, Vlaamse stem minder waard dan Brusselse ? Voor dat je commentaar geeft, moet je weten wat je zegt : Vlaamse stem is meer waard dan Brusselse !! Graag antwoord aub.

 • Frans André Claerboudt

  Het is niet VB NVA die Vlamingen warm maakten voor splitsing, het is de Waalse hebberigheid, gebrek aan realiteitszin en criminaliteit onder eigen mandatarissen aangestuurd door PS die hen ertoe dreef! Vlaamse bomen om te plukken reiken niet tot in de hemel. Mocht er in België een jaarlijkse Oscar uitgereikt worden voor grootste zeveraar, dan was Rudy, Elio, Paullette, Pascal, Gwendoline, Guy,.. telkens grootste kanshebbers!

 • Gino Sinnesael

  Zelfs de PS pleit voor nieuwe verkiezingen. Het is duidelijk dat het de Vlaamse traditionele partijen zijn, die de verliezers waren van de laatste verkiezingen, die aan de macht (hun goed betaalde postjes) blijven trekken. Is dit land nog een democratie, als dit allemaal zomaar kan? Waarom zijn er verkiezingen? Om de uitslag ervan te negeren?