Rudy De Leeuw: "Landen die aan recht op staken tornen, zijn doorgaans geen democratieën"

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.
BELGA ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.
Dat bij de stakingen van twee weken geleden twee mensen het leven lieten in Luik, noemt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw "ronduit dramatisch". "Maar ik heb het gevoel dat sommigen misbruik van de situatie willen maken", zegt De Leeuw vandaag in weekblad Knack.

Door wegversperringen van de FGTB, de Waalse socialistische vakbond, vielen twee weken geleden twee doden. Een chirurg raakte door de file op de E40 niet op tijd bij een patiënt. Een ambulance stond er ook vast, die probeerde bij een man met hartfalen te geraken.

"Wat in Luik is gebeurd, is ronduit dramatisch. Maar ik heb het gevoel dat sommigen misbruik van de situatie willen maken", zegt Rudy De Leeuw daarover. Dat de incidenten vragen oproepen is logisch, beaamt hij. "Maar ze worden gesteld in een vergiftigde sfeer."

'Wat in Luik is gebeurd, is ronduit dramatisch. Maar ik heb het gevoel dat sommigen misbruik van de situatie willen maken'

Rudy De Leeeuw (ABVV)

N-VA-politica Zuhal Demir haalde zwaar uit naar de vakbonden. Ze noemde ze privémilities met een 'licence to kill'. "Ik heb dat ook gelezen en op zulke zever ga ik niet reageren", zegt De Leeuw. "Het ABVV heeft nu zelf aangeboden om het herenakkoord tussen werkgevers en werknemers over het stakingsrecht opnieuw te bekijken."

Maar gas terugnemen zal niet het geval zijn. "Wij gaan uiteraard door met ons sociaal protest. De federale regering neemt op geen enkele manier de signalen van de mensen serieus en blijft de asociale maatregelen opstapelen", zegt de ABVV-voorzitter.

Staken is een fundamenteel recht, zo meent De Leeuw. "Landen die daaraan tornen, zijn doorgaans geen democratieën. En staken, hoe onsympathiek ook, is soms het enige actiemiddel dat ons rest. Een staking móét ook enige economische schade toebrengen, anders heeft ze geen impact."

'Ik heb dat ook gelezen en op zulke zever ga ik niet reageren'

Rudy De Leeuw over de uithaal van Zuhal Demir