Rouwregisters in Limburg als steun na mijnramp Turkije

Nabestaanden laten hun tranen de vrije loop bij de uitvaart van één van de slachtoffers.
AP Nabestaanden laten hun tranen de vrije loop bij de uitvaart van één van de slachtoffers.
In de voormalige mijngemeenten Houthalen-Helchteren en Beringen zijn rouwregisters geopend waarin de inwoners hun medeleven kunnen betuigen met de slachtoffers van de mijnramp in  het Turkse Soma. De stad gaat samen met een aantal verenigingen, waaronder die van de Turkse gemeenschap, solidariteitsacties logistiek en financieel ondersteunen.

Aangezien er destijds veel Turken naar Limburg zijn gekomen om in de steenkoolmijnen te werken, leeft de ramp in Turkije heel sterk bij de bevolking van de voormalige mijngemeenten. Ook de Belgische inwoners met een mijnverleden zijn erg onder de indruk van de ramp.

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren betuigde alvast zijn medeleven aan de families en naasten van de slachtoffers van het mijnongeval. Deze namiddag werd er in het administratief centrum een rouwregister geopend, zodat inwoners hun steun en medeleven kunnen uitdrukken. Ook in Beringen nam het stadsbestuur het initiatief om een rouwregister te openen.

In Genk verstuurde de burgemeester een aantal officiële brieven met een blijk van medeleven naar instanties en verenigingen in België en Turkije. "We zijn bovendien in gesprek met een aantal verenigingen die hier een actie willen opzetten om de nabestaanden van de slachtoffers te helpen", zegt burgemeester Wim Dries. "Net zoals bij de aardbeving in Italië, willen we onze logistieke en financiële steun aanbieden die mogelijk het enorme leed een beetje kunnen verzachten."