Rousseau (sp.a) en Magnette (PS) raadplegen collega's over regeringsvorming

Conner Rousseau (sp.a) en Paul Magnette (PS).
BELGA Conner Rousseau (sp.a) en Paul Magnette (PS).
Sp.a-voorzitter Conner Rousseau en zijn PS-collega Paul Magnette zijn vorige week een reeks informele contacten gestart met collega-partijvoorzitters over de vorming van een nieuwe regering. “Het is logisch dat de grootste politieke familie van het land het initiatief neemt”, vertrouwde PS-bronnen Het Nieuwsblad toe.  
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Magnette en Rousseau hebben reeds vier partijvoorzitters gezien tijdens de voorbije week. Vier anderen worden volgende week verwacht, aldus de PS-woordvoerder, zonder namen te noemen. Het gaat niet om politieke onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering, verduidelijkt hij nog. Het gaat eerder om “informele ontmoetingen” om te horen hoe de andere voorzitters de toekomst zien.

Dat Conner Roussau en Paul Magnette samen actie ondernemen kan vreemd lijken, na hun clash midden maart. De PS-voorzitter veegde toen voor de televisiecamera’s de vorming van een noodregering van tafel, zonder Rousseau, die aan de basis lag van die piste, vooraf te verwittigen. De sp.a-voorzitter stak toen zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken en was erg hard voor zijn PS-collega. De brokken lijken intussen gelijmd. 

Relanceplan

Magnette heeft er deze voormiddag op de 'superkern' overigens voor gepleit om snel een relancestrategie ter waarde van 10 procent van het bbp goed te keuren om het land uit de economische put te helpen, veroorzaakt door de coronacrisis. 

In die 'superkern' bespreken de regeringstop en de tien partijen die de volmachten ondersteunen de volmachtenbesluiten die de regering wil nemen in het kader van de aanpak van de coronacrisis. Vandaag stonden geen nieuwe besluiten op de agenda, maar werd wel gediscussieerd over de vraag of de volmachtbesluiten door één globale wet of door een wet per besluit dienen bekrachtigd te worden. De volmachtwet of -wetten zullen in de covid-commissie van de Kamer besproken worden, klonk het.

Versnelling hoger  

Volgens Magnette volstaan de noodmaatregelen die ons land sinds midden maart genomen heeft, zoals de economische werkloosheid of het overbruggingsrecht, niet als antwoord op de crisis. "We moeten een versnelling hoger schakelen. We kunnen niet wachten tot een nieuwe (federale) regering gevormd is, zoniet lopen we het risico op een grotere recessie dan in de buurlanden. En de gevolgen dreigen nog groter te worden, vermits onze bedrijven vaak in rechtstreekse concurrentie staan met bedrijven uit de buurlanden", aldus nog de PS-voorzitter.

Voor Magnette dient het totaalpakket, dat 10 procent van het bbp kan vertegenwoordigen, te bestaan uit gerichte steunmaatregelen voor horeca, toerisme, evenementen en sectoren die zwaar getroffen werden door de lockdownmaatregelen. De Franstalige socialist verwijst ook naar zijn voorstel van vorige week om de koopkracht van de burgers te ondersteunen om de nationale economie te relanceren. Hij verdedigt voorts een omvangrijk overheidsinvesteringsplan voor mobiliteit, infrastructuur en energie.

"Ik zie dat elke partij een eigen (relance)plan uitwerkt. Ik stel voor: 'laat ons rond tafel zitten en erover praten'", aldus nog Paul Magnette, die het argument van tafel veegde dat dergelijk plan enkel door een regering met volle bevoegdheid kan uitgevoerd worden. "Uiteraard moet er aan de vorming van een nieuwe regering gewerkt worden. Maar de (economische) toestand laat ons niet toe om langer te wachten. Eind september is te laat", besluit de PS-voorzitter. 

Basis voor nieuwe regering

Zijn CD&V-collega Joachim Coens vindt dat de discussie over een relanceplan de basis kan vormen voor de vorming van een regering. In een reactie aan Belga wijst hij erop dat een relancebeleid veronderstelt dat er een totaalbeeld van de problematiek moet worden opgemaakt en dan beslist worden waar men naartoe wil gaan. Gaat men alle bedrijven steunen? Komen enkel bedrijven onder bepaalde voorwaarden in aanmerking? Of gaat de aandacht naar de koopkracht van de burgers?

Coens weerlegt dat ons land te laat zou zijn met een relanceplan. “Elke dag ontdek je nieuwe dingen, nieuwe bedrijven en sectoren die bijzondere aandacht verdienen”, stelt hij.

Volgens de CD&V-voorzitter kan de discussie over een relancebeleid de basis vormen voor de vorming van een nieuwe regering. “Een aantal relancemaatregelen vragen middelen. Dus is er een algemeen kader nodig”, aldus Coens, die daarmee op dezelfde golflengte zit als zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez. “Een relanceplan kan enkel door een regering met een ruime meerderheid worden uitgevoerd. De onderhandelingen over een relanceplan zullen de kern vormen van een regeerakkoord. Het één kan niet zonder het ander”, zegt hij op Twitter. 

Ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci schaarde zich achter de oproep van haar PS-collega Magnette om aan de relance te werken. “Het is tijd dat iedereen elkaar eens goed in de ogen kijkt” voor de vorming van een federale regering, stelde ze. “Maar intussen moeten we ook oog hebben voor sectoren die dreigen om te vallen door de coronacrisis. Die sectoren moeten de nodige zuurstof kunnen krijgen.” Daarnaast herhaalde ze haar oproep om een sociaal noodfonds op te richten. 
157 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Farid Azuzzi

  vlaams belang won inderdaad de verkiezingen maar eigenlijk zijn dat verloren stemmen want ze hebben zichzelf buitenspel gezet door hun veroordeling van de rechtbank al veranderen ze 10 keer van naam ...een blanco stem is meer waard !

 • Baldwin Schepers

  Wat nut heeft het nog voor Vlamingen om te gaan stemmen? Men volgt het Vlaamse volk toch niet. De partijen die de meeste klappen kregen, gaan gewoon door alsof er niets gebeurd is. Franstaligen doen alsof zij de verkiezingen gewonnen hebben en blijven de Vlamingen onderdrukken. Komaan NVA en VB doe iets met jullie verkiezingsuitslag. Wij zijn de grote meerderheid maar laten ons al meer dan 100 jaar onderdrukken door een minderheid Franstaligen? Dat zegt toch iets over onze Vlaamse partijen niet

 • Gino Sinnesael

  De socialisten voelen het al lang heet worden onder hun voeten. Zeker in België, waar vele grote schandalen te wijten zijn aan deze familie. Dus moet er een gecoördineerd charmeoffensief volgen. Zelfs tegen de verkiezingsuitslag in! Hopelijk blijft het bij charme! En de "Vlaming" Rousseau ... hij geeft een vrijgeleide aan Magnette. Weer eens! Open vld sprong ook al op de kar, wat Rutten wilt premier worden, wat Magnette haar reeds beloofde.

 • Christian Fort

  Best dat Vlamingen niet meer stemmen voor partijen die een zusterpartij in het zuiden van het land heeft, op die manier omzeilen deze partijen zonder schaamte de wil van de Vlaamse kiezer.

 • Rudy De vleeschauwer

  Liefst onderhandelingen zonder Rutten en met de 2 grootste partijen in Vlaanderen. Er zijn wat posten te verdelen en politieke benoemingen te doen. Wat gaat dat kosten?