Rookverbod in auto met kinderen erbij goedgekeurd, boete tot 1.000 euro

Thinkstock
De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het rookverbod in de wagen waar kinderen jonger dan 16 jaar bij zijn. Dat vernam VTM NIEUWS. Wie toch in zijn wagen rookt in het bijzijn van kinderen, riskeert vanaf volgend jaar een boete tot 1.000 euro. 

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil het roken in auto's met kinderen al langer verbieden. Eind vorig jaar kondigde ze een initiatief aan als de federale regering zelf niet met een akkoord zou komen. 

E-sigaretten

Schauvliege volgt nu het voorbeeld van haar Waalse collega en kreeg eerder al steun van alle partijen in het Vlaams parlement. Wie in zijn wagen rookt in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar kan daarvoor vanaf volgend jaar beboet worden door de politie of de milieu-inspectie. Het rookverbod geldt ook voor elektronische sigaretten. De boete voor inbreuken kan oplopen tot maximaal 1.000 euro.

Vorig jaar kondigde de Waalse regering al een gelijkaardig rookverbod aan. Dat gaat eind dit jaar in. In Brussel is er (nog) geen werk gemaakt van een verbodsregeling. 

"Kinderen zijn extra gevoelig"

Vlaams milieuminister Schauvliege: "Roken in voertuigen tast de luchtkwaliteit in deze voertuigen ernstig aan. Roken in de auto veroorzaakt tot 25 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen. Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling." 

iStock

"Duidelijk maatschappelijk signaal"

De organisatie Kom Op Tegen Kanker (KOTK) is bijzonder blij met de beslissing van de Vlaamse regering. "We zijn erg blij dat kinderen tot 16 jaar beschermd worden tegen de schadelijke gevolgen van passief roken, maar we vinden het ook belangrijk dat de Vlaamse overheid een duidelijk maatschappelijk signaal geeft, namelijk dat roken te allen tijde slecht is", zegt Marc Michils, directeur van Kom Op Tegen Kanker.

"We hebben daar als organisatie al vele jaren voor gestreden. Eén op de drie kankers worden veroorzaakt door het roken. Er zijn dan wel allerlei preventiecampagnes en er zijn regelmatig ook prijsverhogingen die mensen doen afhaken, maar we weten ook dat van de ouders die roken er ook 15 procent dat blijft doen in de wagen. En dat is bijzonder schadelijk, omdat de concentratie van de schadelijke stoffen in die besloten ruimte nog hoger is dan in open lucht."

Kinderen die aan passief roken worden blootgesteld, betalen daar later een tol voor

Marc Michils, directeur van Kom Op Tegen Kanker

"Zelfbeschikkingsrecht""

"Er is zoiets als het zelfbeschikkingsrecht van degene die per se wil roken", geeft Michils toe. "Maar dat recht is er niet voor het kind dat in de auto verplicht wordt passief mee te roken. De kinderen die aan passief roken worden blootgesteld, betalen daar later een tol voor met allerlei aandoeningen aan de luchtwegen, met astma, met hart- en vaatziektes en met longkanker. We zijn blij dat die kinderen nu door de overheid beschermd worden."

"En daarnaast geeft de Vlaamse regering ook nog een keer de boodschap af, wat voor een gevaar er schuilt in het blijven roken. Ook daar is Kom Op Tegen Kanker zeer blij mee, want het doet mensen voortaan nog meer nadenken over hun rookgedrag en de schadelijke effecten daarvan." 
207 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Mario Bocque

  Ok, ik rook sowieso niet in de auto en ben het ermee eens maar de jacht op de roker en alle, dan ook alle plaatsen verbieden lijkt me wat overdreven de laatste tijd. Laat mensen voor hun eigen beslissen. We leven in een democratie en ieder zijn mening ! De jacht op de roker is weer open !

 • jan geens

  De vraag is niet of het goed is of niet . De vraag is of dit een taak van de verkeerspolitie moet zijn .

 • Karel Van Geel

  Ik ben niet roker en zou mensen aanraden hun gezond verstand te gebruiken om zeker niet in bijzijn van kinderen te roken laat staan in een kleine ruimte als een auto dit gezegd zijnde wil ik toch benadrukken dat dit voorstel van Schauvliege komt en dus zeer waarschijnlijk onmogelijk zal zijn om in de praktijk om te zetten zoals alles wat dit mens voorstelt.

 • Daniel Hens

  Nog even en we mogen geen zelfbeslissing meer nemen. Onze maatschappij gaat in de goede richting.

 • Gino Denil

  Ben ook erg tegen roken in het bijzijn van kinderen. Zelfs tegen roken zonder meer. Nu een verbod op poetsen met chemische producten in huizen met kinderen. Blijkt uit recent onderzoek dat het even schadelijk is als roken.