Exclusief voor abonnees

Rookmelders verplicht vanaf 1 januari 2020: dit moet je weten

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in elke woning in Vlaanderen. Controles komen er niet, maar volgens Netwerk Brandweer speelt dat ook geen rol: “Als je jezelf en je gezin ermee in veiligheid kan brengen, zou het dom zijn om er geen te hangen. Ze redden levens en dat is wat telt.” De brandweer start een campagne en vraagt dat iedereen zijn rookmelder registreert. Maar wat is nu eigenlijk belangrijk, bij het kopen van zo’n rookmelder?

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Verbeeck

  Altijd maar verplichten. Binnenkort moet ge verplicht een opblaasbare sumo pak dragen want er is een kans dat je ooit zou vallen....

 • Lecocq Daniel

  De verhuurder is verantwoordelijk voor aankoop en installatie, maar mag daarna niet bij de huurder binnen voor de jaarlijkse controle en onderhoud. Dit zal zeker tot tal van rechtszaken leiden i.g.v. brand: wie is aansprakelijk?

 • Jenty Turtelboom

  Amai, dat er wel duidelijk mensen zijn die moeten verplicht worden voor een rookmelder te hangen. Bij mij is dit standaard. Als er een brand ontstaat wil ik zo rap mogelijk uit mijn kot zijn

 • MYRIAM VERVAET-SMETS

  Quid wat met de appartementen ? Volgens de wet op de mede-eigendom moet men in een appartement die eigendom is geen brandmelder plaatsen als men het niet verhuurt ! Slechts bij verhuring van het appartement is de eigenaar verplicht er te installeren !

 • René Schoeters

  Wij hebben 4 rookmelders die met elkaar in verbinding staan en ook via een app melden wanneer er brand of rookontwikkeling is! Wel niet goedkoop want kosten 100€ per stuk!