Rondetafel afgelopen, PS en N-VA keken elkaar voor het eerst in de ogen sinds verkiezingen

Photo News
PS en N-VA zijn vanavond voor het eerst sinds de verkiezingen in gesprek geweest met elkaar. Ze waren aanwezig op de rondetafel van de federale informateurs, die om 18 uur van start is gegaan in Kazerne Prins Albert naast het Egmontpaleis en omstreeks 20.30 uur was afgelopen. Groen was er ook bij, maar Ecolo niet.  “Maar wij stappen niet in een regering zonder Ecolo. Daar is vanavond niets aan veranderd”, zei Groen-voorzitter Meyrem Almaci na afloop.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Donderdag trachtten informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte N-VA en PS al samen aan tafel te krijgen, maar dat mislukte. Vandaag werd er een rondetafelgesprek gehouden met zoveel mogelijk partijen. Lang Vlaamse kant namen N-VA, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen deel. Aan Franstalige kant MR en PS.

CdH liet eerder al weten voor een oppositiekuur te kiezen en kwam vandaag dan ook niet langs. Ecolo vindt dat zich verbinden aan de Vlaams-nationalisten “niet de minste optie is”. Als reden gaf de partij dat “we de tegenpool zijn van de N-VA: visie op de samenleving, methodes, prioriteiten... Met hen onderhandelen over een nota die kan dienen als basis voor toekomstige preformatieonderhandelingen die moeten leiden tot een meerderheid met Ecolo en N-VA heeft dus geen enkele zin”, zei covoorziter Jean-Marc Nollet in een kort persbericht.

De Franstalige groenen vinden dat eerst de levensvatbaarheid van een formule met N-VA maar moet afgetast worden, waarvoor zij niet nodig zijn. Bij Ecolo gaven ze wel nog mee dat ze beschikbaar blijven “om te antwoorden op elke andere vraag van de koninklijke informateurs”.

Groen redeneerde anders. “Dit was gewoon een gesprek in het kader van de informatie-opdracht. Het was geen voorbode van een volgende coalitie. Wij zijn gewoon gegaan om te luisteren. Ecolo heeft dat anders ingevuld.” Maar dat zorgt volgens Almaci niet voor wrevel tussen beide partijen. “Wij zijn twee verschillende partijen die heel nauw samenwerken, maar we zijn geen Siamese tweeling. Desalniettemin is het overduidelijk dat we niet zonder elkaar in een coalitiebespreking zouden stappen.”

Tuinhuisje

De Groen-voorzitter is naar eigen zeggen teleurgesteld in een aantal andere partijen. “Ik had gehoopt dat ze na twee maanden meer verantwoordelijkheidszin zouden hebben getoond, ook op Vlaams niveau. Het is tijd dat er schot in de zaak komt.” De uitspraken van N-VA over haar partij van de jongste dagen kan ze niet appreciëren. Ondervoorzitter Lorin Parys noemde Groen het ‘tuinhuisje’ van Ecolo. “Sommige partijen mogen wat meer in eigen boezem kijken en uit hun campagnemodus komen in plaats van anderen te beledigen”, vindt ze. 

Vande Lanotte en Reynders wilden de deelnemende partijen wellicht een nota voorleggen die een preformatie moet opstarten. De deelnemers hadden de instructie gekregen om met de wagen of de taxi te komen, om lastige vragen te vermijden. Enkel Theo Francken (N-VA) had die nota schijnbaar niet gekregen, maar ook hij liet zich niet tot forse uitspraken verleiden.
100 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric brack

  Al de problemen zijn begonnen met linkse recalcitrante indoctrinerende en manipulerende politiek correct denkende kronkel partijen. En hun blinde intellectuele volgers.

 • Marc Baeyens

  Almaci begrijpt de schizofrenie van haar eigen woorden niet : "Wij zijn twee verschillende partijen die heel nauw samenwerken". Net zoals : één federale regering die twee divergente gemeenschappen moet besturen. Dat gaat hem zuiver om de macht, de postjes en het eigen belang waarvan de burger uiteindelijk de dupe van wordt. Groen wil dus dat Vlaanderen het tuinhuisje van de Franstaligen blijft.

 • anna vandenberg

  Peter Nols en ik hoop dat er vermogensbelasting komt en degene met die vijf huizen in eigendom hebben ook belastingen moeten betalen op hun huur inkomsten. Ik hoop dat uw frank valt. Betalen zullen we en bij N-VA niet meer of minder dan bij de traditionele partijen die mee verantwoordelijk zijn voor de Belgische puinhoop. En naar mening zal tachtig procent van de belasting betalers geen honger lijden als ze vijf procent meer moeten bijdragen om onze sociale zekerheid overeind te houden.

 • Peter Nols

  Al onze problemen zijn begonnen met de N-VA en zullen pas opgelost raken als de N-VA onder de kiesdrempel terecht komt. Benieuwd hoelang het nog gaat duren voordat die minderheid Vlamingen die daarvoor gekozen hebben hunne frank gaat vallen.

 • Fons Casteels

  Jef Lois, u moet zelf eens googelen. Het succes van de NVA is het gevolg van de weigering van de Franstalige partijen om in Wallo-Brux orde op zaken te stellen. Googel maar eens "tewerkstellingsgraad in België": in Vlaanderen is die 75%, maar eens over de taalgrens zakt die naar 61%. En googel maar eens "transferten sociale zekerheid": die kosten élke Vlaming 936 Euro per jaar (per gezinslid!).