Rokers zoeken steeds vaker online hulp om van hun verslaving af te raken

shutterstock
Tabakstop, de rookstophulpdienst van Stichting tegen Kanker, kreeg vorig jaar 18.303 oproepen per telefoon of per mail van gebruikers. Dat is een lichte stijging tegenover 2016, toen dat er 18.235 waren. Er gebeurt wel opvallend meer hulpverlening via sociale media.

Exact 322.594 unieke bezoekers surften naar de websites www.tabakstop.be en www.tabacstop.be. Dat is een toename van 15 procent tegenover 2016, zo blijkt uit het jaarverslag.

Succes

De Facebookpagina's van Tabakstop waren vorig jaar ook een succes, met 6.107 nieuwe volgers (+226%). Eind 2017 verzamelden de Nederlands- en Franstalige pagina's in totaal 10.470 volgers, tegenover 4.631 eind 2016. Het doel van deze pagina's is het samenbrengen van een community van rokers en ex-rokers. Tabakologen delen er ook wetenschappelijk onderbouwde informatie en verzorgen het dagelijkse beheer van de pagina. Ze beantwoordden er 227 berichten via Facebook Messenger.

Op www.tabakstop.be kunnen (ex-)rokers hun ervaringen rond stoppen met roken delen in een getuigenissenrubriek. Van de 470 getuigenissen werden er 120 gepubliceerd in 2017. In 2018 hoopt Tabakstop om nog meer getuigenissen te verzamelen.

In 2017 kreeg de app Tabak-stop 6.400 nieuwe inschrijvingen. Een nieuwe applicatie zit momenteel in een testfase en wordt in september gelanceerd.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean-Pierre Vercruysse

    Hoe minder men ook op openbare plaatsen rookt hoe beter. Heb eigenlijk nooit gerookt. Heb het als jong was eens geprobeerd, maar het aantal sigaretten was minder dan de vingers van één hand. Vond daar niets aan! (Nota mijn vader was wel een grote roker maar heb zijn voorbeeld nooit gevolgd!)

  • jos beverke

    Ik rookte 30 jaar geleden 2 pakjes per dag.Toen de dokter mij adviseerde te stoppen kon ik het niet aan.Op een dag bezochten we een familielid van hem in het ziekenhuis.Toen ik die ex roker stukken verklonterd zwart bloed zag uitspuwen heb ik geen enkele sigaret meer aangeraakt!Alleen het zicht van een mens die moest bijgestaan worden om niet te stikken in zijn eigen longkanker was voor mij voldoende!