Rokers krijgen eigen feestje om rustig hun sigaret op te steken: "Volwassenen moeten zelf kunnen beslissen wat ze doen of laten"

ANP
Forest EU (Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco), een belangenvereniging van rokers, houdt donderdag een opmerkelijk feestje waar rokers duchtig de sigaret kunnen opsteken. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Voor de gelegenheid lanceert Forest EU ook een rapport over de antitabakslobby en de grote financiële steun van Europa.

Het feestje moet de vrije keuze van de rokers in de verf zetten met een rookvriendelijk terras. "We zijn niet pro-tabak en beseffen dat roken ongezond is, maar volwassenen moeten nog altijd zelf kunnen beslissen wat ze doen of laten", zegt Forest EU directeur Guillaume Périgois aan Belga.

De maatregelen die Europa invoert tegen het roken worden te extreem, zo vindt de organisatie. De regulering heeft volgens Forest EU soms niet meer met gezondheid te maken.

"Het zal verboden worden in 2020 om sigaretten met een smaakje te roken en er is het verbod op pakjes met minder dan twintig sigaretten. Dat is belachelijk, want er waren net rokers die pakjes van tien sigaretten gebruikten om hun dagelijkse consumptie onder controle te houden", stelt Périgois.

Rapport antitabaklobby

Gisteren maakte Forest EU nog zijn rapport "Smoke and Mirrors" bekend waarin het dieper ingaat op de financiering van de antitabaklobby door de Europese Commissie.

"Het rapport identificeert 24 verschillende antitabaksorganisaties die in Brussel actief zijn. Daarvan kregen er dertien liefst zes miljoen euro subsidies van Europa voor hun lobbywerk. De Europese Commissie stuurt zo zijn eigen regelgeving", aldus Périgois. 
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Er zijn er op het forum die beweren dat ze via de accijnzen en taksen op sigaretten hun gezondheidskosten zullen afgedragen hebben. Dan zullen jullie toch nog wat meer moeten roken, jongens om dat bedrag bijeen te sparen.

 • George Verbeek

  Rokers beslissen niet zelf. Ze zijn begonnen onder invloed van gewiekste marketing. Verder schaden ze ook anderen hun comfort en gezondheid. Roken is geen onschuldige gewoonte die wat genot brengt, maar een vuile verslaving waar niets goed aan is.

 • Ronald Van Beneden

  Iedere dag bouwen ze opslagmagazijnen met diesel vretende vrachtwagens. Ze zorgen voor vervuilende uitstoot, overdreven lawaai,trillingen,overdreven snelheid op de gewestwegen en er is geen haan die ernaar kraait laat staan ze controleert. De gewone burger die langst gewestwegen woont is allang vergeten en dan gaan ze zagen over een beetje sigarettenrook. Gewoonlijk zijn het wel de rokers die op cafe gaan en de niet rokers die sporadisch op cafe gaan zijn de grootste zagers.

 • Hugo Van Vlaanderen

  Dirk D'hont: Op sigaretten wordt per pakje 1€ gezondheidstaks betaald x 2.000.000 pakjes per dag is dit 730.000.000 € per jaar + 60% accijnzen , dus veronderstel ik dat de roker uw gezondheidskosten betaald.

 • Peter De Backer

  Met de taxatie die ik per pakje sigaretten betaald heb gedurende de jaren dat ik rook is elke medische behandeling ruimschoots vergoed!