Roken in auto met kinderen? Voortaan tot 1.000 euro boete

Getty Images/iStockphoto
Wie in zijn wagen rookt in het bijzijn van kinderen, riskeert vanaf vandaag/zaterdag 9 februari in Vlaanderen een boete tot 1.000 euro. Het rookverbod in de wagen in het bijzijn van kinderen is een ingreep van voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Zij werkte de maatregel op Vlaams niveau uit omdat een federale regeling uitbleef. 

Wie in zijn wagen rookt in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar kan daarvoor voortaan beboet worden. Het rookverbod geldt ook voor elektronische sigaretten. De boete voor inbreuken kan oplopen tot maximaal 1.000 euro. Zowel de politie als ambtenaren van de Vlaamse milieu-inspectie zullen kunnen verbaliseren.

Vlaanderen is het eerste gewest met een verbod, maar allicht volgt Wallonië snel. Het Waals Parlement heeft recentelijk een gelijkaardige regeling goedgekeurd.
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Hoewel de meeste ouders automatisch niet zullen roken in een auto met kinderen is deze wet een goede zaak. De meeste ouders slaan of mishandelen hun kinderen ook niet en toch heeft niemand bezwaar dat daar straffen aan vast hangen. Men zou nog verder moeten gaan en roken verbieden voor iedereen jonger dan 18 jaar. Ook de prijs van rookwaren moet omhoog.

 • Chris Ysebaert

  Het is moeilijk te begrijpen, enerzijds probeert men met alle middelen roken te vermijden en anderzijds incasseert de staat met alle plezier 2,373 miljard aan taksen op rookwaren.

 • WIlly Joossen

  Wat als een 15-jarige in de auto rookt in het bijzijn van zijn ouders en jongere kinderen?

 • Sobek Wessels

  Een UUR File staan en die Dampen in ademen is net alsof je sigaretten Rookt ! Net zoals in of Rond een Stad wonen of in de buurt van een Industrie zone . Hou Toch op met heel die Hypocriete maatregelen die enkel Verdoken Belastingen zijn !

 • Eduard Dierckx

  Wat een straffe minister post...minister van omgeving?? En deze maatregel is te gek voor woorden, ons land heeft de meeste pollutie dus in en buiten de wagen zitten we met de hoogste vervuiling van Europa maar roken mag niet hoor in een wagen, kan het nog straffer mevrouw de minister?