Roken in auto met kinderen? Celstraf of boete van 100 tot 250.000 euro

iStock
Wie binnenkort rookt in de wagen in het bijzijn van minderjarigen, ­riskeert een straf: ofwel een gevangenisstraf van een maand tot twee jaar en/of een boete van 100 tot 250.000 euro, ofwel een administratieve straf (boete). Ook elektronische sigaretten vallen onder het verbod. Dat staat in een voor­ontwerp van decreet van Vlaams minister van Leef­milieu Joke Schauvliege (CD&V) dat De Standaard kon inkijken.

Schauvliege wacht niet langer op een doorbraak op het federale niveau om roken in de wagen met kinderen te verbieden. In de Kamer liggen diverse wetsvoorstellen van CD&V en Open Vld stof te vergaren. Het verbod raakt niet goedgekeurd omdat het gekoppeld wordt aan andere maatregelen, zoals de verhoging van de leeftijd voor het kopen van tabak tot 18 jaar. Dat laatste ligt gevoelig voor Open Vld en MR. 

Volgens Schauvliege zijn ook de ­gewesten bevoegd. De Waalse regering besliste eind vorig jaar al dat wie rookt in de auto met minderjarigen, een milieuboete van 150 euro krijgt.

Voor de zomer komt het voorstel op de agenda van de Vlaamse regering. Schauvliege mikt op het voorjaar 2019 voor de invoering van het verbod.
196 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Grote boete, wanneer je dit vergelijkt met vluchtmisdrijf, geen gordel dragen of bellen achter het stuur. Die ook allemaal zeer gevaarlijk zijn, hiermee bewijzen ze enkel dat de andere criminele niet gestraft worden.

 • josep duhamel

  komt er ook een verbod op winden en boeren laten in de auto??? zulke controle is een nieuwe bezigheid voor onze flikken, veel interessanter dan achter criminelen aangaan

 • Frits Vandenberge

  Vlaanderen loopt weer eens achter. In Wallonië is dit reeds van toepassing. Deze wet bestaat ook al in Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië, Zuid-Afrika, Amerika, Canada, enz.

 • JAN VAN REETH

  komplete waanzin: voor moord krijg je werkstraf, voor homejacking een enkelband en voor roken in auto: 250.000 euro...

 • Rania Desaegher

  Mensen die geld uitgeven om hun gezondheid te ondermijnen, ik begrijp het niet. Roken in de buurt van kinderen, dat is toch sowieso marginaal.