Ga naar de mobiele website
^ Top

Roetdeeltjes schaden gezondheid tijdens pendelen

BELGA
Wie zich in het verkeer waagt, krijgt tot dertig procent meer roetdeeltjes binnen dan de huisgenoot die thuis blijft, leert Vlaams onderzoek. Dat meldt De Standaard.

Er doen zich grote verschillen voor in de blootstelling aan roetdeeltjes in de lucht. Bij mensen die op hetzelfde adres wonen, lopen de verschillen op tot 30 procent tussen de thuisblijver en de uitwerkende partner. Dat is gebleken uit onderzoek van Evi Dons (UHasselt, Vito). Zij maakte er haar doctoraat over, dat ze vandaag verdedigt. Vooral de verplaatsing naar het werk doet mensen heel wat roet slikken. Mensen spenderen zes procent van hun tijd aan verplaatsingen, maar die zijn wel goed voor meer dan een vijfde van hun blootstelling. Tijdens deze trips krijgen ze bijna een derde van hun dagelijkse dosis binnen.

De blootstelling is het hoogst in motorvoertuigen (auto, bus, tram en metro), en het laagst voor fietsers en voetgangers, en in treinen. De blootstelling is ook sterk aan plaats en tijd gerelateerd. Rijd je als bestuurder in druk verkeer, dan krijg je meer binnen. In de spits en op weekdagen zijn de concentraties roet het hoogst. Op de snelwegen en in de steden is de blootstelling het grootst, bij snelheden boven de 80 km en onder de 30 km per uur.

Roetdeeltjes ("black carbon", of BC) worden als de meest schadelijke deeltjes van het fijn stof beschouwd. Dieselmotoren zijn er een grote bron van.

Meer over


Meld een bug