Ga naar de mobiele website
^ Top

Roep om Vlaams-nationaal front luider dan ooit op IJzerwake

BELGA
In Steenstrate bij Ieper vond de tiende IJzerwake plaats onder het motto "Vlaanderen Staat" en opnieuw klonk een luide oproep tot Vlaams zelfbestuur. In het publiek, volgens de organisatoren zowat 5.300 betalende toeschouwers, veel kopstukken van het Vlaams Belang en -wat meer achteraan de weide- ook VB-dissidenten van de Gentse Belfortgroep. De IJzerwake verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Geen kopstukken van de N-VA tekenden present op de weide aan het Van Raemdonckmonument, ondanks de oproep van Wim De Wit, voorzitter van de vzw IJzerwake, aan de Vlaams-nationalistische partijen om elkaar de hand te reiken. Dat viel oud-voorzitter van het Vlaams Belang Frank Vanhecke ook op. Hij stond achteraan in de weide te luisteren. "Nog nooit is men hier zo positief geweest over de N-VA, de roep om een front klinkt luider dan ooit", merkte hij op.

Drama
Volgens De Wit is de tijd rijp om het Belgische referentiekader te verlaten. "Het drama voor Vlaanderen is evenwel dat er telkens opnieuw Vlaamse politici bereid zijn om de belangen van hun volk ondergeschikt te maken aan de belangen van de francofone Belgische bourgeoisie", zegt De Wit. Een duidelijke sneer naar de CD&V die aan de onderhandelingstafel zit bij Di Rupo.
 
Tsjeven
Johan Sanctorum, cultuurfilosoof, publicist en lid van denktank Res Publica, oogstte als gastspreker ook applaus met hetzelfde thema. "Laten we geen moeite doen om de tsjeven te bekeren, maar ons concentreren op de uitbouw van een Vlaams-radicale meerderheid." Sanctorum had ook een sneer klaar voor de Vlaamse cultuursector. "Vooral zij die solidariteit prediken maar in wezen bange kleinburgers zijn die schrik hebben voor verandering en zich vastklampen aan een ancien régime dat zich op het surrealisme beroept om zijn anomaliën te verrechtvaardigen", aldus de overtuigde Vlaamse republikein. (belga/tma)

BELGA
Meer over


Meld een bug