Roemeense 'loverboy' dwingt meisje tot prostitutie

THINKSTOCK
Een 43-jarige Roemeense man is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 16 maanden met uitstel. Hij had een jong Roemeens meisje uit een arm gezin verleid en vervolgens gedwongen zich te prostitueren in Oostenrijk en België.

Het 19-jarige meisje werd door de Brusselse politie voor het eerst opgemerkt in maart 2015 en uit verschillende observaties in de weken nadien bleek dat de Roemeense veertiger steeds in haar buurt bleef en dat ze hem na elke klant ging opzoeken. Toen beiden in april opgepakt werden, stelde de politie vast dat de man als enige een sleutel had van de flat waar beiden verbleven. De Roemeen beweerde echter dat hij het meisje amper kende, terwijl zij verklaarde dat ze al minstens een maand samen optrokken en hij voor haar veiligheid zorgde.

Geld voor zieke vader
Verder onderzoek wees uit dat de twee van februari tot midden maart ook in Oostenrijk hadden verbleven, waar het meisje zich ook geprostitueerd had. In een tweede verklaring zei de jonge vrouw dat ze het geld nodig had voor haar zieke moeder in Roemenië, maar in drie maanden tijd stuurde ze amper 100 euro naar Roemenië, terwijl de man meermaals bedragen tot 300 euro naar zijn eigen familie stuurde.

Voor de rechtbank was het dan ook overduidelijk dat het meisje volledig afhankelijk was van de veertiger en dat die daarvan profiteerde om haar in de prostitutie te dwingen en haar verdiensten op te strijken. De man werd veroordeeld voor mensenhandel, uitbuiting van de prostitutie en witwassen.