Roemeense bende opgepakt voor vijftigtal inbraken in tuincentra

Beeld ter illustratie.
photo_news Beeld ter illustratie.
De federale gerechtelijke politie (FGP) van Oost-Vlaanderen heeft samen met de Franse collega's een 30-koppige Roemeense bende opgerold die verdacht wordt van talrijke inbraken in tuincentra in België en Frankrijk. Op 25 september was er het sluitstuk van de operatie waarbij Belgische en Franse speurders in Roemenië 10 verdachten oppakten bij 28 huiszoekingen. Zij worden verantwoordelijk geacht voor minstens 50 inbraken in tuincentra.

In 2018 en 2019 deden er zich in het hele land inbraken voor in tuincentra waarbij dieven aan de haal gingen met allerlei werkmateriaal zoals kettingzagen en bosmaaiers. Er werden meerdere feiten geregistreerd in Oost-Vlaanderen. Na intensief onderzoek kregen de speurders zicht op een Roemeense bende die niet alleen in België, maar ook in Frankrijk inbraken pleegde. De buit werd voornamelijk overgebracht naar Roemenië om daar te worden verkocht.

In juli pakte de politie al 5 verdachten op: 4 verdachten bij een poging inbraak in Rochefort en bij de daaropvolgende huiszoekingen in de regio van Charleroi kon ook nog de opkoper worden ingerekend. Deze werden door de onderzoeksrechter in Oudenaarde onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Ook werd een 300-tal tuinmachines aangetroffen. De bende opereerde in verschillende samenstellingen waardoor verschillende verdachten al naar Roemenië waren teruggekeerd.

Op 25 september vond een grote actie plaats in Roemenië in aanwezigheid van Belgische en Franse speurders. Onder leiding van het federaal parket van Roemenië werden 260 politieagenten ingezet, 28 huiszoekingen verricht en 10 personen aangehouden. Verschillende goederen werden in beslag genomen. Voor twee verdachten vaardigde de onderzoeksrechter in Oudenaarde al onmiddellijk een Europees aanhoudingsmandaat uit.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Met dank aan het sloopbeleid en openhouden van de grenzen. De volgende bende staat al klaar om toe te slaan. Daarnaast de vele straatroven uitgevoerd door invasie-bendes.

 • Kristine Delacourt

  Mooi werk van de speurders. Zwaar straffen, beslag leggen op hun geld, auro’s etc, en ervoor zorgen dat ze voor jaren achter de tralies gaan, bij voorkeur in Roemenie.

 • van meerhaeghe patrick

  opnieuw controle aan de grenzen ,kan veel goed maken plus extra jobs :

 • guido vermeyen

  Een Roemeense bende.....jarenlang kunnen die gasten met camionetten rondrijden zonder problemen, geen mens vraagt zich af wat doen die hier, bij de politie zijn ze zo gefixeerd op leden van het VB dat ze dat prioritair vinden, en de Roemenen, ja die kunnen ongestoord 'werken"buit verkassen naar hun land tot een van de meer snuggere politie argwaan krijgt en eens controleert....en toevallig dat er buit ligt.....na jarenlange laksheid....een peuter van 5 zou het abnormaal vinden....

 • Erik De Muynck

  Leve Europa.