Roemeen krijgt 20 maanden cel voor mensensmokkel

De Brugse correctionele rechtbank heeft een Roemeen wegens mensensmokkel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 12 maanden effectief. Hij is ook voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt. Cristinel D. werd betrapt toen hij zes Albanezen vervoerde.

De beklaagde liep in september 2013 tegen de lamp bij een verkeerscontrole. Hij bleek de zes passagiers helemaal niet te kennen. De Albanezen zelf verklaarden dat ze hem in Brugge hadden gevraagd om hen naar een winkelcentrum te voeren. Volgens het parket houdt die versie van de feiten geen steek. Op 3 juli 2013 werd Cristinel D. door de Gentse politie immers al betrapt toen hij koffers en tassen vol documenten wilde weggooien. Tussen die spullen bevonden zich onder andere Albanese identiteitskaarten en een kniptang.

Valérie Van den Broecke, advocate van de beklaagde, vroeg om de vrijspraak. Volgens de verdediging heeft het onderzoek helemaal geen bewijzen aan het licht gebracht. Meester Van den Broecke merkte op dat twee Albanezen zelfs al een retourticket op zak hadden. Het onderzoek toonde wel aan dat de Roemeen 20 keer pendelde tussen zijn woonplaats Londen en het vasteland. Bij geen enkele overtocht kon worden aangetoond dat hij iemand meegesmokkeld had.