Roel Coveliers kreeg al vijf Israëlische klachtendossiers

De Belgische advocaat Roel Coveliers kreeg al vijf dossiers van Israeli's die bij de Belgische justitie een klacht indienen. "De Israëlische advocaten waarmee wij samenwerken, beschikken over vijftien dossiers, maar ik heb er voorlopig nog maar vijf gekregen. De andere dossiers volgen nog", aldus Coveliers.
 
Raketaanvallen
De klagers wonen in Israël, maar hebben de Belgische nationaliteit. "In de periode tussen 18 juni 2008 en 18 januari 2009 werden zij het slachtoffer van raketaanvallen. Twee klagers raakten daarbij lichtgewond. Alle personen moesten hun huis uitvluchten en kampen sindsdien met emotionele en psychische problemen. Hun normale dagelijkse leven is grondig verstoord", legt Coveliers uit.
 
Oorlogsmisdaden
Het indienen van de klacht is een eerste stap. Het is nu aan de federale procureur om na te gaan of de klacht ontvankelijk is. Indien dat het geval blijkt, moet hij een onderzoeksrechter aanstellen. Coveliers wijst er op dat aanvallen die geen onderscheid maken tussen burgerdoelwitten en militaire doelwitten, kunnen gezien worden als oorlogsmisdaden. "Maar het is aan de rechter om te beslissen. Of we er effectief in slagen een persoon naar België te halen en veroordeeld te krijgen, is nog de vraag, maar het zal al een belangrijke stap zijn wanneer een onderzoeksrechter de zaak gaat onderzoeken", luidt het. (belga/lpb)