Rode Kruis zoekt dringend bloeddonoren

Benoit De Freine
Rode Kruis-Vlaanderen zoekt dringend mensen die bloed willen geven. De organisatie kampt met een te lage bloedvoorraad, een traditie tijdens de eindejaarsperiode en bij de start van het nieuwe jaar. Maar extra factoren nu waren het verlengde weekend van nieuwjaarsdag en het stormweer van de voorbije dagen, luidt het in een mededeling.

Vooral de bloedvoorraad van negatieve bloedgroepen is dezer dagen verre van op peil. Bovendien heeft de lagere opkomst van bloeddonoren effect op de voorraad bloedplaatjes. Die kunnen apart gedoneerd worden in de donorcentra, maar ze worden ook uit de 'gewone' bloedgiften gehaald. 

Bloedplaatjes zorgen er onder andere voor dat bloed stolt als dat nodig is. Bij patiënten met leukemie of kanker kan het bloedplaatjesniveau zo laag zakken door de chemotherapie die ze krijgen, dat er spontane bloedingen kunnen optreden. Bloedplaatjes toedienen is dan levensnoodzakelijk. Ook bij massaal bloedverlies worden bloedplaatjes toegediend.

Rode Kruis-Vlaanderen vraagt om tijdens de laatste dagen van deze kerstvakantie nog bloed te komen geven. Waar en wanneer je bloed en -plaatjes kunt geven, is te vinden op www.rodekruis.be.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Van Acker

  Ha bij die Dieven in de wetstraat.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Dat die vele dik betaalde managers met een prive parking hun bloed laten aftappen dan is het probleem zo van de baan ! Voorzie anders een fatsoenlijke vergoeding voor het bloed, de tijd , de parking daar heb je recht op nietwaar Van Deursen en co. Met mijn bloed geen gesol !

 • JAN krommentak

  Even serieus ik heb er geen idee van maar zijn er bepaalde groepen , mensen die geen bloed mogen geven vanwege geloof ? maar wel bloed kunnen krijgen of ook niet ? indien dit zo is gaat men in de toekomst dan geen problemen hebben !

 • JEF JOOSSENS

  Hier in Brazilie moet je zelf met donors komen als je moet geopereerd worden en de kans bestaat dat je bloed nodig hebt. Heb zo al verschillende keren gaan bloed geven dus lopen er Brazilianen rond met Belgisch bloed in hun aders :-) 1 van de vragen die ze stellen voor je bloed geeft is of je de laatste dagen met verschillende vrouwen hebt seks gehad, en dit maakt het moeilijk om Braziliaanse donors te vinden.

 • Jef Vermeulen

  Wil je mijn bloed, betaal er voor. Als wij bloed nodig hebben, moeten we er ook voor betalen. Of tap het bloed af van jullie vet betaalde managers, kaderleden en co. Mogen iets terug doen voor hun dikbetaalde pree.